Ονομάζεται Γκέιρ Λίπεσταντ, είναι δικηγόρος κι έγινε γνωστός ως υπερασπιστής του Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, του ναζιστή νορβηγού κατά συρροήν δολοφόνου που, τον Ιούλιο του 2011, σκότωσε 77 ανθρώπους. Οταν του ζητήθηκε να αναλάβει την υπόθεση κλονίστηκε. Ο ίδιος ήταν φιλελεύθερος, οπαδός της ανοικτής κοινωνίας και του κράτους δικαίου. Το ακριβώς αντίθετο του τέρατος εκείνου που του ζήτησε να τον υπερασπίσει. Ζήτησε λίγες ώρες να το συζητήσει, είδε φίλους και κουβέντιασε με τη σύζυγό του.

 Την επόμενη μέρα έδωσε μια συνέντευξη και εξήγησε γιατί είπε ναι. «Στην αρχή», δήλωσε, «σκεπτόμουν ότι ήταν αδύνατο να κάνω κάτι τέτοιο. Στο τέλος κατέληξα στο συμπέρασμα ότι εάν έλεγα “όχι” θα ήταν σαν να έλεγα “όχι” στη δημοκρατία» (βλ. «ΤΑ ΝΕΑ», 29/7/2011). Σχολίαζε τότε ο Περικλής Δημητρολόπουλος: Είναι ακριβώς αυτή η δημοκρατία που μισεί ο Μπρέιβικ.

 Η δημοκρατία που αναγνωρίζει το δικαίωμα ακόμη και στο «χειρότερο τέρας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», όπως θα ήθελε ο ίδιος να τον θυμούνται, να τύχει μιας δίκαιης δίκης. Αυτούς τους δημοκρατικούς κανόνες χρειάζεται να τους εμπεδώσουμε, γιατί πολύ δεινοπαθούν από τις επιδιώξεις των λαϊκιστών.