O πόλεμος στην Ουκρανία κλείνει σήμερα 486 ημέρες και δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι θα τελειώσει σύντομα: η Μόσχα επιδιώκει στην πραγματικότητα παράταση των μαχών μέχρι τις αμερικανικές εκλογές του 2024, ώστε να επωφεληθεί από τυχόν επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Παράλληλα με αυτόν τον Θερμό Πόλεμο, όμως, υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει και ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος, που θα είναι πιο επικίνδυνος από τον προηγούμενο καθώς απέναντι στη Δύση δεν θα βρεθεί αυτή τη φορά ένα διχασμένο κομμουνιστικό στρατόπεδο, αλλά μια συμμαχία της Κίνας με τη Ρωσία.
Προκειμένου να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τις δύο ανερχόμενες δυνάμεις της εποχής. Η μία είναι η Κίνα, όπου ταξίδεψε αυτή την εβδομάδα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν. Η άνοδός της είναι αναμφισβήτητη, η στάση της απέναντι στη Ρωσία είναι κρίσιμη, αλλά η ισχύς της συχνά υπερτιμάται: η οικονομία της, για παράδειγμα, μπορεί να μην αναπτυχθεί καθόλου κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το πρώτο. Η αβεβαιότητα αυτή έχει άμεση σχέση με την αυταρχική και αδιαφανή διακυβέρνησή της, εξού και ο χαρακτηρισμός «δικτάτορας» που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Μπάιντεν για τον κινέζο ομόλογό του.
Η άλλη δύναμη είναι η Ινδία, ο πρωθυπουργός της οποίας επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα την Ουάσιγκτον και εκφώνησε ομιλία στο Κογκρέσο. H χώρα αυτή αντιμετωπίζει με δυσπιστία τη Δύση, πολύ δύσκολα θα συνάψει μια επίσημη συμμαχία με τις ΗΠΑ και συνεργάζεται στενά με τη Ρωσία, η οποία την προμηθεύει με όπλα. Επιπλέον, είναι μια αντιφιλελεύθερη δημοκρατία, όπου τα μέσα ενημέρωσης και τα δικαστήρια ελέγχονται από το καθεστώς. Ομως έχει την πέμπτη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου. Και είναι απαραίτητη στις ΗΠΑ για την εδραίωσή τους στην Ασία και την αντιμετώπιση της κινεζικής επιθετικότητας.
Οσο και αν η Δύση επικρίνει τις επιθέσεις αυτών των χωρών εναντίον των δημοκρατικών διαδικασιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορεί να μην αναγνωρίζει ότι ο σημερινός κόσμος είναι πολυπολικός και το διεθνές σύστημα απρόβλεπτο. Εστω λοιπόν κι αν δεν μπορεί πλέον να βασιλεύει, αν θέλει να επιβιώσει θα πρέπει να συνεχίσει να διαιρεί.