Για τους περισσότερους από εμάς που ζούμε και παρακολουθούμε από πολύ κοντά τα τεκταινόμενα στον πολιτισμό, η υπόθεση του Γιώργου Λούκου – όσο χρόνο κι αν χρειαζόταν, θα κατέληγε σε ένα θετικό, για τον ίδιο, αποτέλεσμα. Οχι γιατί ξέραμε ήδη την κατάληξη πριν βγει η απόφαση, όσο γιατί είχε διαφανεί εξαρχής ο στόχος της διαπόμπευσής του -μια (πολιτική) μεθόδευση με σαθρά στοιχεία. Τώρα όμως που το αποτέλεσμα είναι δεδομένο και επίσημο, τώρα που η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών είναι αθωωτική, τώρα που μπήκε πλέον η σφραγίδα και η βούλα της δικαιοσύνης, τα πράγματα επιστρέφουν στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Το πρόσωπο του Γιώργου Λούκου αποτέλεσε, δεκαεπτά χρόνια πριν, τη μεγάλη, θετική έκπληξη για τον πολιτισμό, αναλαμβάνοντας τα ηνία του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ηταν φθινόπωρο του 2006 όταν κατέφθασε από τη Γαλλία και συγκεκριμένα από τη Λυών, όπου διηύθυνε επί δεκαετίες το Μπαλέτο της Οπερας. Κοσμοπολίτης, με διεθνείς επαφές και γνωριμίες, με σχέδιο και πρόγραμμα, τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα μιας ελληνικής νοοτροπίας. Ανανέωσε τον θεσμό, πήρε πρωτοβουλίες, ξέφυγε από τα στενά φεστιβαλικά όρια που ξέραμε, έκανε τομές, εγκαινίασε χώρους με κορωνίδα την Πειραιώς 260, και ξένισε πολλούς. Ετσι συμβαίνει, συνήθως, με τους ανθρώπους που αφήνουν το στίγμα τους. Γι’ αυτό και δεν ήταν δύσκολο να προκαλέσει καχυποψία ούτε να γεννήσει «εχθρούς», κυρίως γιατί εξέφραζε μια εκ διαμέτρου αντίθετη νοοτροπία από την τρέχουσα. Μια νοοτροπία που είχε ως αφετηρία την πολλή δουλειά, το όραμα, την έμπνευση, την αφοσίωση, το προσωπικό ενδιαφέρον, την εμπλοκή.

Από το φθινόπωρο του 2015 ως τα τέλη του Δεκεμβρίου του ιδίου έτους η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ+(ΑΝΕΛ) είχε ξεκινήσει συστηματικά και οργανωμένα την αποκαθήλωσή του. Βασικό επιχείρημα η οικονομική κακοδιαχείριση – στον Λούκο καταλογίσστηκε ένα «μεγάλο φαγοπότι». Οκτώ χρόνια μετά, το τοπίο ξεκαθάρισε κι ένας άνθρωπος καθάρισε το όνομα και τη φήμη του. Ας κρατήσουμε αυτό – χωρίς να ξεχάσουμε το γεγονός ότι για επτά χρόνια, αυτός ο ίδιος άνθρωπος τελούσε υπό αμφισβήτηση.