Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, επόμενο στάδιο είναι η συμπλήρωση των Μηχανογραφικών Δελτίων των υποψηφίων, σε περίοδο που θα καθορίσει το υπουργείο Παιδείας. Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ, η οποία και φέτος αναμένεται τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου. Πάντως η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου απαιτεί χρόνο και προσεκτική μελέτη των τμημάτων των ΑΕΙ της χώρας, των προγραμμάτων σπουδών τους και των επαγγελματικών κατευθύνσεών τους.

Το πιο σημαντικό είναι να «αφιερώσετε χρόνο στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού σας», λέει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Χρ. Ταουσάνης. Οπως συμβουλεύει ο ίδιος:

¢ Μην ξεχνάτε ότι ο αριθμός που παραθέτουμε δίπλα σε κάθε τμήμα είναι η δήλωση επιθυμίας μας που πρακτικά σε συνδυασμό με τα μόριά μας είναι τα στοιχεία που αξιολογούνται για την εισαγωγή μας σε κάθε τμήμα. Συνεπώς, η αρίθμηση πρέπει πριν και πάνω από όλα να εκφράζει την επιθυμία μας και μετά οτιδήποτε άλλο.

¢ Ενας μαθητής μπορεί, αν το επιθυμεί, να δηλώσει ακόμη και όλα τα τμήματα από το πεδίο που έχει πρόσβαση. Οπότε μην κάνετε περιοριστικές επιλογές παρασυρόμενοι από ανυπόστατες φήμες και μειώνετε τις πιθανότητες σε επιθυμητές επιλογές σας. Ας φανείτε και λίγο «υπερβολικοί» στις επιλογές σας, ειδικά εάν γράψατε χαμηλές βαθμολογίες.

¢ Μην εφησυχάζετε στην υψηλή βαθμολογία που έχετε ή μην απογοητεύεστε από μια μέτρια βαθμολογία. Το ότι έχετε συγκεντρώσει πολλά μόρια δεν είναι λόγος για να δηλώσετε 2-3 σχολές στο Μηχανογραφικό σας. Οπως επίσης και αν συγκεντρώσατε λίγα μόρια, μην κάνετε Μηχανογραφικό – αγγαρεία!

¢ Μην αλλάζετε τις επιλογές σας επειδή είχατε καλύτερη επίδοση από ό,τι περιμένατε. Το γεγονός πως πολλοί μαθητές αποφεύγουν να δηλώσουν τμήματα που χρειάζονται αρκετά λιγότερα μόρια από όσα έχουν συγκεντρώσει ή που δηλώνουν τμήματα στο ύψος της βαθμολογίας τους – δίχως πράγματι να το θέλουν μόνο και μόνο για να μη «χαραμίσουν» τα μόριά τους – είναι από τα κλασικά λάθη των μαθητών που τα πήγαν πολύ καλά στις Πανελλαδικές.

¢ Μην παρασύρεστε από τις προβλέψεις των βάσεων. Η τακτική πολλών υποψηφίων να στηρίζονται σε δημοσιεύματα τα όποια προβλέπουν βάσεις και τα οποία στην πλειονότητά τους και στον μεγαλύτερο όγκο των τμημάτων πέφτουν έξω, έχει αποδειχθεί καταστροφική.

¢ Συγκεντρώστε όσο το δυνατό περισσότερα στοιχεία και δεδομένα. Ακούστε και αξιολογήστε τις συμβουλές και τις απόψεις τρίτων, αλλά μην παρασύρεστε από αυτές.

¢ Μην αγνοήσετε τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά σας προς όφελος της λεγόμενης επαγγελματικής αποκατάστασης, ειδικά σε μία τόσο ρευστή αγορά εργασίας όπως η ελληνική αλλά και η μελλοντική. Απαραίτητη αφετηρία είναι τα «θέλω» του ενδιαφερομένου και όχι τα «θέλω» του κοινωνικού περίγυρου.

¢ Μην αγνοείτε τμήματα τα οποία ενδεχομένως είναι δυνητικά προσβάσιμα και στις βαθμολογίες σας αλλά δεν γνωρίζετε επακριβώς σε ποιον κλάδο ή επάγγελμα οδηγούν. Διερευνούμε με ιδιαίτερη προσοχή το πρόγραμμα σπουδών κάθε τμήματος, τα επαγγελματικά δικαιώματα, τα συνδεόμενα επαγγέλματα. Δεν εξετάζουμε μόνο τα τμήματα που γνωρίζουμε ή μας ενδιαφέρουν.