Ραφαήλ Σγουρός, Γιάννης Οικονομίδης, Απόστολος Σταματελόπουλος. Τρεις παίκτες που πέρυσι φορούσαν τη φανέλα με το νούμερο 88 στη Σούπερ Λίγκα. Στη Serie A το φορούσαν οι Πάσαλικ, Μπάσιτς, Ρινκόν και Πράσελικ ενώ στο παρελθόν το είχε φορέσει και ο Μπουφόν. Αν σκαλίσουμε όλα τα πρωταθλήματα θα βρούμε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες ακόμα παίκτες που αγωνίστηκαν ή συνεχίζουν να αγωνίζονται φορώντας τη φανέλα με τη νούμερο 88 στην πλάτη. Είναι όλοι νεοναζί;

Οι ιταλοί πολιτικοί σε συνεργασία με την ποδοσφαιρική ηγεσία της χώρας αποφάσισαν να απαγορεύσουν στους παίκτες να φορούν τη φανέλα με το νούμερο 88 γιατί συμβολίζει το Heil Hitler (το h είναι το όγδοο γράμμα της γερμανικής αλφαβήτου) και χρησιμοποιείται από νεοναζιστικές ομάδες.

Πόσοι το γνώριζαν μέχρι χθες; Πόσοι θα το γνωρίζουν στο εξής;

Το καλοκαίρι του 2000 ο Τζίτζι Μπουφόν, 22 ετών τότε, επέλεξε το νούμερο 88 για να αγωνιστεί με την Πάρμα. Δεν γνώριζε τι συμβολίζει μέχρι που δέχτηκε σφοδρή επίθεση από την εβραϊκή κοινότητα. Τελικά άλλαξε τον αριθμό σε 77 και συνόδευσε την απόφασή του διαχωρίζοντας τη θέση του από κάθε μορφής υποστήριξης του αντισημιτισμού.

Οι Ιταλοί ήθελαν να κάνουν θόρυβο, να εντυπωσιάσουν με την πρωτοβουλία τους αλλά θα προκαλέσουν τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Θα διαδώσουν το μήνυμα που στέλνουν τα δύο οκτάρια κι ενώ θα έχουν σβήσει μια μικρή εστία εντός των ελεγχόμενων αγωνιστικών χωρών θα ανάψουν μια τεράστια πυρκαγιά μέσα στην κοινωνία.

Στην οργανωμένη και ευαίσθητη σε τέτοια ζητήματα Μπουντεσλίγκα, κανείς παίκτης δεν φορά το συγκεκριμένο νούμερο. Χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες το 88 έχει εξαφανιστεί από τις φανέλες, ενώ οι παίκτες που ζητούν να το φορέσουν ενημερώνονται γιατί δεν πρέπει να το κάνουν. Ανάλογη πρωτοβουλία πρέπει να αναληφθεί και από τη χώρα μας, ενώ υποχρεωτική πρέπει να είναι η ενημέρωση ανά τακτά διαστήματα των ποδοσφαιριστών για ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα.

Οι νεοναζί χρειάζεται να εκριζωθούν αλλά διατηρώντας χαμηλούς τόνους γιατί η μεγάλη φασαρία αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση γι’ αυτούς.