Μπορεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ακολουθώντας τις κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών του πλανήτη, να κήρυξε το τέλος του συναγερμού για την πανδημία της Covid-19 στις αρχές Μαΐου, η νόσος όμως συνεχίζει όχι απλώς να είναι εδώ, αλλά και να σκοτώνει εκατοντάδες ανθρώπους. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη και υπεύθυνος για 53 χώρες, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές: «Σχεδόν 1.000 θάνατοι εξαιτίας της Covid συνεχίζουν να καταγράφονται κάθε εβδομάδα στη συγκεκριμένη περιοχή, αριθμός που στην ουσία είναι μικρότερος του πραγματικού, μιας και αρκετές χώρες έχουν σταματήσει να καταθέτουν τακτικά τις αναφορές τους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κλούγκε, σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη.

Ο ίδιος, μάλιστα, ανέφερε πως ένας στους 30 Ευρωπαίους, δηλαδή περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν βιώσει τα συμπτώματα της αποκαλούμενης «μακράς Covid» κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών. Πρόσθεσε δε ότι αυτή η πλευρά παραμένει σε μεγάλο βαθμό «σκοτεινή», καθώς «πρόκειται για μια περίπλοκη κατάσταση για την οποία εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε πολλά». «Εάν δεν αναπτύξουμε ολοκληρωμένες διαγνωστικές μεθόδους και θεραπείες για τη μακρά Covid δεν πρόκειται να ανακάμψουμε πλήρως από την πανδημία», προειδοποίησε.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παράλληλα ο Κλούγκε κάλεσε τις κυβερνήσεις και τις αρμόδιες Αρχές να μεριμνήσουν προκειμένου να εμβολιαστεί με αναμνηστικές δόσεις τουλάχιστον το 70% των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.