Η τοποθέτηση του δημόσιου εισηγητή του Συμβουλίου της Επικρατείας της Γαλλίας υπέρ της έγκρισης της χρήσης της μαντίλας σε ποδοσφαιρικούς αγώνες γυναικών με την οποία αμφισβητεί το άρθρο 1 της γαλλικής ομοσπονδίας προκάλεσε χιονοστιβάδα αντιδράσεων από τα ακροδεξιά κόμματα της χώρας. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε μια συλλογικότητα, η οποία αμφισβητεί την απόφαση της ομοσπονδίας που απαγορεύει από το 2016 να φορούν οι αθλητές της οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ότι στέλνει πολιτικά ή θρησκευτικά μηνύματα.  

Ο δημόσιος εισηγητής θεωρεί πως η απαγόρευση μπορεί να ισχύει για την εθνική ομάδα που εκπροσωπεί το έθνος και όχι για τα υπόλοιπα μέλη της ομοσπονδίας.

Τα ακροδεξιά κόμματα της χώρας αντέδρασαν έντονα, ενώ αντιρρήσεις εξέφρασε και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, ο οποίος τόνισε πως «δεν χρειάζεται να φοράς θρησκευτικά ρούχα όταν συμμετέχεις σε αθλήματα. Οταν παίζεις ποδόσφαιρο δεν χρειάζεται να ξέρεις το θρήσκευμα του προσώπου που έχεις μπροστά σου».  

Σε μια σπάνια πρωτοβουλία του το Συμβούλιο της Επικρατείας πέρασε χθες στην αντεπίθεση και με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις «επίθεση κατά της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης».  «Η αμφισβήτηση της λειτουργίας της δικαιοσύνης αποτελεί επίθεση σε έναν βασικό θεσμό της δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η απόφαση για το αν επιτρέπεται να φορούν χιτζάμπ οι γυναίκες στο ποδόσφαιρο αναμένεται σήμερα.

Γ.Ν.