Σημαντική είναι η συνεισφορά των ΑΠΕ στην εθνική οικονομία, στην εξοικονόμηση δαπανών στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και στον περιορισμό της κλιματικής κρίσης. Ωστόσο, σειρά ολιγωριών και διαχρονικά άλυτων ζητημάτων παρεμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη των αιολικών πάρκων.
Τα παραπάνω τόνισαν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου οι πρόεδροι της ΕΛΕΤΑΕΝ (εταιρείες αιολικής ενέργειας), Παναγιώτης Λαδακάκος, και του ΕΣΗΑΠΕ (ηλεκτροπαραγωγοί ΑΠΕ), Γιώργος Περιστέρης.
Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ παρουσίασε ορισμένα οικονομικά μεγέθη που αποτυπώνουν τα οφέλη από την αιολική παραγωγή, καθώς τα αιολικά πάρκα:
1 Παρήγαγαν ηλεκτρική ενέργεια που καλύπτει πάνω από το 20% της ζήτησης καλύπτοντας ανάγκες ηλεκτροδότησης 2,5 εκατ. νοικοκυριών.
2Αν δεν υπήρχαν στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, θα έπρεπε η χώρα να εισαγάγει επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου 2,13 δισ. κ.μ.
3Συνέβαλαν στη μείωση των λογαριασμών ρεύματος με άνω των 4 δισ. ευρώ στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.
4Εξοικονόμησαν σε ένα έτος τόσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα όσες εκπέμπονται από 3,8 εκατ. επιβατηγά αυτοκίνητα.
5Κάθε έτος προσφέρουν το 3% των εσόδων τους στην τοπική κοινωνία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ επισήμανε ότι «μία πολύ βασική οικονομική παράμετρος η οποία μονίμως αποσιωπάται από τις αρμόδιες αρχές είναι ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι εισαγόμενα. Κι όσο αυτά δεν υποκαθίστανται από τις ΑΠΕ τόσο το πρόβλημα του ελλειμματικού ισοζυγίου της χώρας δεν θα θεραπεύεται».
Οι εκπρόσωποι των φορέων των ΑΠΕ επισήμαναν την ανάγκη της επίσπευσης του χωροταξικού σχεδιασμού για την ανεμπόδιστη ανάπτυξη των αιολικών πάρκων όπως και της αποθήκευσης ενέργειας και της αύξησης της χωρητικότητας του δικτύου διανομής ρεύματος.