Πώς θα σας φαινόταν αν ο δέκατος της κανονικής διάρκειας της Euroleague να έπαιζε στο Final 4;  Ή ακόμα – ακόμα και να κατακτούσε την κούπα του πρωταθλητή Ευρώπης; Σας φαίνεται… μακρινό αυτό το σενάριο; Δεν είναι και τόσο.

Σκεφτείτε την Εφές για παράδειγμα που πέρσι τερμάτισε στην 11η θέση. Θα μπορούσε με μια νίκη παραπάνω να είναι 10η. Θα ήταν και πάλι εκτός οχτάδας. Μέχρι πέρσι. Γιατί από του χρόνου και ο ένατος και ο δέκατος θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία, αφού η Euroleague θεσπίζει το play-in tournament στα πρότυπα του ΝΒΑ, κατά το οποίο θα κριθούν οι δύο τελευταίες θέσεις της οκτάδας που θα λάβουν μέρος στα play offs.

Αν λοιπόν η Εφές πέρσι έμπαινε σε μια τέτοια διαδικασία, ποιος θα πόνταρε εναντίον της;

Ποιος θα έλεγε πως δεν έχει ελπίδα όχι απλά να μην πάει στο Final 4, αλλά να μη στεφθεί ξανά πρωταθλήτρια Ευρώπης; Ουδείς. Ετσι θα γίνεται από την επόμενη χρονά. Η Ευρωλίγκα με τα play in δίνει το δικαίωμα στις ομάδες να… ονειρεύονται. Από την 7η έως τη 10η θέση θα μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία, ο νικητής του 7-8 θα μπαίνει στην οχτάδα, ο χαμένος θα παίζει με τον νικητή του 9-10 για τη δεύτερη ευκαιρία του. Μια διαδικασία που έρχεται μεν από το NBA, πλην όμως κάνει το προϊόν περισσότερο ελκυστικό και σίγουρα πιο ανταγωνιστικό.

Η Ευρωλίγκα μπαίνει – ξανά – σε μια νέα εποχή, διαφορετική από την προηγούμενη και δείχνει ότι δεν διστάζει να προχωρήσει σε αλλαγές. Κάθε φορά ψάχνουν και συνήθως βρίσκουν να κάνουν πιο ελκυστικό το προϊόν τους. Και θα δούμε μια διοργάνωση που ακόμα και πολλές ομάδες από την 11η θέση και κάτω θα παλεύουν μέχρι το τέλος για τη δεκάδα και σίγουρα με λιγότερα αδιάφορα παιχνίδια.