Νέο τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνουν η καταναλωτική συμπεριφορά αλλά και η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Τον Μάιο συνεχίστηκε η πτώση της ζήτησης ρεύματος και μάλιστα για 12ο συνεχόμενο μήνα. Ταυτόχρονα τον ίδιο μήνα σημειώθηκε ένα νέο ρεκόρ με τις καθαρές μορφές ενέργειας (ΑΠΕ και νερά) να παράγουν το 64,66% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώσαμε. Η ενεργειακή κρίση αλλά και η ταχύτερη διείσδυση των τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ είναι οι δύο παράγοντες που αλλάζουν το τοπίο στην αγορά ηλεκτρισμού.
Κατανάλωση. Ως προς τον πρώτο παράγοντα η έκρηξη των τιμών και ο κίνδυνος της ενεργειακής επάρκειας ώθησαν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις να αλλάξουν τον τρόπο κατανάλωσης ρεύματος. Προχώρησαν σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας αλλάζοντας τις καθημερινές τους συνήθειες. Οι οικιακοί καταναλωτές περιόρισαν τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών, ενώ πολλές επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μεγάλο κόστος για την κατανάλωση ρεύματος κατέφυγαν σε άλλες μορφές ενέργειας πιο οικονομικές.
Ετσι για δωδέκατο συνεχόμενο μήνα από τον περσινό Ιούνιο μείωσαν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Στη συνεχιζόμενη πτώση της ζήτησης ρεύματος συνέβαλαν και οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες για τον χειμώνα που μας πέρασε ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές. Ετσι περιορίστηκε η χρήση ηλεκτρικών συσκευών για τη θέρμανση των σπιτιών. Συνολικά, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον περασμένο μήνα έκλεισε στις 3.610 GWh (γιγαβατώρες).
ΑΠΕ. Το νέο τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ολοκληρώνεται και μία ακόμη αλλαγή. Οι περισσότερες ποσότητες ρεύματος που καταναλώνουμε παράγονται από τις ΑΠΕ έναντι των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Τον Μάιο, μάλιστα, σημειώθηκε νέο ιστορικό υψηλό. Οι ΑΠΕ αντιστοιχούσαν στο 57,56% της συνολικής παραγωγής. Αν προστεθούν και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί (7,10%), τότε το 64,66% των συνολικών ποσοτήτων ρεύματος που παρήχθησαν προήλθε από φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες. Η θερμική παραγωγή (μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη) αντιστοιχούσαν στο 35,33% της συνολικής παραγωγής ρεύματος. Για τον Μάιο οι ποσότητες ρεύματος που παρήχθησαν ήταν λιγότερες έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2022 (-6,18, στις 3.041 GWh). Το ισοζύγιο των διασυνδέσεων (εισαγωγές – εξαγωγές ρεύματος) ήταν για έναν ακόμη μήνα εισαγωγικό (644 GWh).
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ