Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ορίστηκε για τις 15-16 Ιουλίου θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες. Καθώς θα εξελίσσεται η κούρσα των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος θα έχουμε αφαιρέσεις απ’ το κάδρο προσώπων, προσθήκες νέων αλλά και συμμαχίες πίσω από άλλα. Οι πρώτες κινήσεις στην ιδιότυπη σκακιέρα του κόμματος – που δεν έχει σχέση με τη δελφινολογία άλλων χώρων αλλά διεξάγεται υπό το καθεστώς των ρευμάτων – ήλθαν πάντως τις τελευταίες 48 ώρες. Και όχι μόνον επειδή είχαμε οριστικοποίηση του οδικού χάρτη του κόμματος. Για παράδειγμα, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που ακούστηκε έντονα λόγω και της κριτικής του στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του Ιουνίου, τελικά και δημόσια είπε πως δεν θα είναι στην εν λόγω κούρσα. Δεν απέκλεισε βέβαια την εμπλοκή του στις κομματικές διεργασίες.
Από το δίδυμο των Αλέξη Χαρίτση και Εφης Αχτσιόγλου (δίδυμο ως προς την ανανέωση και τον σημαντικό ρόλο που είχαν ως τώρα δίπλα στον Τσίπρα) πόντους κερδίζει η πρώην υπουργός και μάλιστα μια σειρά άτυπων συναντήσεων και ζυμώσεων σε κλειστό κύκλο που προηγήθηκε της Πολιτικής Γραμματείας φαίνεται να έπαιξαν τον ρόλο τους, αφού η Αχτσιόγλου από ανθρώπους που γνωρίζουν το παρασκήνιο θεωρείται «κλειδωμένη» υποψηφιότητα. Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, ο Χαρίτσης φέρεται να μην προχωρεί σε κινήσεις που θα προωθούσαν μια δική του υποψηφιότητα.
Πλατφόρμα
από Τεμπονέρα
Η περίπτωση του Διονύση Τεμπονέρα αποκτά από χθες ένα νέο ενδιαφέρον, αφού ο νέος εργατολόγος που έχει καταγραφεί στα σενάρια της διαδοχής επέλεξε να δημοσιοποιήσει την ομιλία του από τη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία. Το κείμενο έχει τα χαρακτηριστικά πλατφόρμας. Κάνει λόγο για «ήττα στρατηγική», ενώ συμπληρώνει ότι «η από τα πάνω θεώρηση των πραγμάτων και η προσπάθεια να εμφανιστεί ως πολιτική πρωτοπορία, μια μικρή ελίτ που λίγη σχέση είχε με τον μαζικό χώρο, στέρησε τη δυνατότητα σύνδεσης κόμματος και κοινωνίας». «Η ανυπαρξία στον συνδικαλιστικό χώρο, στη νεολαία, στην αυτοδιοίκηση, είναι εκκωφαντική. Δεν υπήρξαμε ποτέ κόμμα των εργατών, της νεολαίας, των επιστημόνων, των αγροτών και της διανόησης», αναφέρει ο Τεμπονέρας ανάμεσα σε άλλα. Τάσσεται κατά ενός «fast track» συνεδρίου, ενώ δήλωσε παρών «σε όλες τις διεργασίες μόνο εφόσον συντελέσουν στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου». Τονίζει δε, ότι πρέπει «ο νέος φορέας να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας και όχι μιας κλειστής γραφειοκρατίας μηχανισμών και συσχετισμών». Παλαιά στελέχη του κόμματος εκτιμούν πως δεν έχει ωριμάσει η κάθοδός του στην κούρσα αν και το όνομά του είναι πάνω στο τραπέζι. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την άλλη, με άτυπο ηγετικό ρόλο στην Ομπρέλα (το διατασικό ρεύμα θα συνεδριάσει σήμερα και αύριο), φερόταν σίγουρα ως υποψήφιος αν είχαμε την εκ νέου κάθοδο του Αλέξη Τσίπρα. Παρ’ όλα αυτά και τώρα, με τα νέα δεδομένα, η δική του υποψηφιότητα παραμένει «ζεστή» και έχει την καταρχάς στήριξη της Ομπρέλας, όπως λένε οι πηγές. Οπως και της Ρένας Δούρου που έχει ανεβασμένες εσωτερικές μετοχές, στηρίζεται από μέρος των προεδρικών, είχε βγει δεύτερη σε ψήφους στην ΚΕ του προηγούμενου συνεδρίου, ενώ είχε και καλή εκλογική επίδοση στον Δυτικό τομέα της Αθήνας.
Ανοιχτό παραμένει, εξάλλου, το σενάριο για κάθοδο στην κούρσα για την προεδρία του κόμματος από τον Παύλο Πολάκη, αφού όταν ρωτήθηκε χθες από δημοσιογράφους, δεν το απέκλεισε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΜΑΝΙΑΤΗΣ