«Οι ψηφοφόροι που όντως ανήκουν στον περίφημο μεσαίο χώρο προσεγγίζονται με αριστερές πολιτικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους κερδίσει ελκύοντάς τους προς το δικό του πολιτικό σχέδιο και τις δικές του αριστερές αρχές, όχι κάνοντας δειλά, ημιτελή και θολά βήματα προς ένα Κέντρο που ίσως και να μην υπάρχει». Τι κι αν ο περιβόητος ριζοσπαστισμός του ΣΥΡΙΖΑ δούλεψε μόνο σε μια εποχή κρίσης; Οι σύντροφοι της γενιάς του Δημήτρη Βίτσα δεν μπορούν να μάθουν νέα κόλπα.

Κλοτσιά

Κληθείς να περιγράψει τι συμβαίνει σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Μπίστης είπε πως ο Τσίπρας «τους έδωσε μια κλοτσιά και κολυμπάνε όλοι αυτή τη στιγμή στη θάλασσα» –  προτού προβλέψει πως θα βγουν από εκεί «γρήγορα αλλά όχι βιαστικά». Η παρατήρησή του επιδέχεται και ανάποδη ερμηνεία, βέβαια: οι σύντροφοι δεν ήξεραν κολύμπι μέχρι τώρα. Οπότε, θα ζητήσουν από το εκλογικό σώμα να εμπιστευτεί για έναν αγώνα σε πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων κάποιους που μόλις έμαθαν να κάνουν απλωτές.

Αγωγή

Η ιδέα που έριξε ο Δημήτρης Νατσιός δεν περιλαμβανόταν επί λέξει στις θέσεις της «Νίκης» προεκλογικά. Θέλει, ανέφερε, να καθιερωθεί αγωγή αγνότητας στο δημοτικό σχολείο. Θα ήταν για γέλια η πρόταση του θεοσεβούμενου αρχηγού αν δεν ήταν επικίνδυνη. Αντί να μάθουν τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία τι δεν πρέπει κανείς να αποπειραθεί να τους κάνει, ζητεί να εκπαιδευτούν στην άγνοια, η οποία θα επιτρέπει σε διάφορους ασυνείδητους να τα εκμεταλλεύονται ευκολότερα.

Αποτυχία

Δεν αρνείται ότι ο Μεγάλος Περίπατος ήταν αποτυχία. Παρ’ όλα αυτά, ο Κώστας Μπακογιάννης δηλώνει ότι θα αποτύγχανε ξανά και θα αποτύγχανε καλύτερα. Το ένα πρόβλημα που εντόπισε μετά από τόσες αρνητικές αξιολογήσεις ο δήμαρχος ήταν επικοινωνιακό, μια και το όνομα του πρότζεκτ ήταν ένας ευφημισμός της πραγματικότητάς του. Είναι κατανοητό το είδος αυτοκριτικής που διάλεξε. Οσο πιο μακρύ είναι ένα αδιέξοδο τόσο περισσότερο μοιάζει με δρόμο άλλωστε.