Αν και υπάρχει πρόοδος προς τη σωστή κατεύθυνση, εξακολουθούν να παραμένουν στην αγορά εργασίας αρκετά ανοικτά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως ενδεικτικά η αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων, οι χαμηλοί μισθοί, η αδήλωτη εργασία, η εργασιακή ανασφάλεια των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, η φυγή ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης στο εξωτερικό κ.ά. Αυτό σημαίνει ότι οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και οι συνεπαγόμενες μεταρρυθμίσεις έχουν ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσουν στην πορεία σύγκλισης προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα στην αγορά εργασίας.  

Αυτό επισημαίνεται σε μελέτη του ΚΕΠΕ, η οποία παρουσιάζει και αναλύει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ή βρίσκονται σε εξέλιξη στην αγορά εργασίας. Από την παρουσίαση προκύπτει ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση καθώς στοχεύουν στην αντιμετώπιση των στρεβλώσεων. Για αυτό θα πρέπει να υπάρξει επιμονή σε μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των παρεμβάσεων για την αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, την καταπολέμηση της ανεργίας και την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων.

Ενδεικτικά, αναφέρεται στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων καταγραφής του προγραμματισμένου και του πραγματικού χρόνου εργασίας, καθώς και στη σύνδεση του συστήματος με τις επιχειρήσεις. Αυτό επιτρέπει μια πιο αποτελεσματική μέτρηση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων (ψηφιακή κάρτα εργασίας).

Πάντως, όπως επισημαίνει το ΚΕΠΕ, το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων προβλέπει την αναθεώρηση των πολιτικών απασχόλησης που στοχεύουν στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς εργασίας. Επίσης, έχουν γίνει βήματα για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που στηρίζουν την απασχόληση και καταπολεμούν την ανεργία, ενώ υπάρχουν προγράμματα που αποσκοπούν στην οικονομική ένταξη ευάλωτων ομάδων, με στόχο την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους.