Οχι μόνο νέες γραμμές άμυνας στο ριζικά αλλαγμένο πολιτικό τοπίο σε σχέση με την πρώτη τετραετία αλλά και μια αποτελεσματικότερη γραμμή συνεννόησης ανάμεσα στο Μαξίμου, τους υπουργούς, τους βουλευτές και το κόμμα με την ελπίδα να προλαμβάνονται αστοχίες ή αδράνεια επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την απόφασή του να μοιράσει αρμοδιότητες σε παλιούς και νέους παίκτες στο στενό περιβάλλον του.
Με μπασκετικούς όρους, δεδομένου ότι προεκλογικά εισήχθη ο κανόνας του «ροτέισον», ο Μητσοτάκης επεδίωξε τελικά τους δικούς του… σέντερ, πλεϊμέικερ, φόργουορντ και γκαρντ. Και μόνο η δοσολογία τριών νεοεισερχόμενων (Σταύρος Παπασταύρου, Μάκης Βορίδης, Παύλος Μαρινάκης) – ενός εξερχόμενου (Γιώργος Γεραπετρίτης) στην Ηρώδου Αττικού, καθώς και η παραμονή δύο στελεχών (Ακης Σκέρτσος, Γιάννης Μπρατάκος) λέει από μόνη της πολλά για την προσπάθεια του Πρωθυπουργού να ενισχύσει τις δύο γραμμές άμυνας και συντονισμού.
Ακόμα περισσότερα λένε η… κινητικότητα κυβερνητικών αλλά και στελεχών της ΝΔ στην πλαϊνή είσοδο του Μαξίμου τα τελευταία 24ωρα, οι αρμοδιότητες που μοιράζονται σε πρόσωπα, η μεταξύ τους γνωριμία. Τρεις παράγοντες έπαιξαν ρόλο ειδικά για τη σύνθεση στον νέο… πρωινό καφέ.
Πρώτον, η σημασία που αποδίδει το πρωθυπουργικό επιτελείο στην αξιοποίηση της εμπειρίας από την πρώτη γαλάζια τετραετία – πολιτικά και τεχνοκρατικά -, με την αγωνία να παρουσιάζει πειστικά τη διακυβέρνηση ως συνέχεια της προηγούμενης. Δεύτερον, η ανάγκη των γαλάζιων να τους βρουν προετοιμασμένους οι πιέσεις εκ δεξιών – ακροδεξιών μέσα και έξω από τη Βουλή, χωρίς να απειληθεί το ρεύμα ευρείας στήριξης που κέρδισαν εκλογικά. Τρίτον, οι προκλήσεις της ευρωκάλπης και νωρίτερα των αυτοδιοικητικών εκλογών, που δεν επιτρέπουν κομματική χαλάρωση.
Σταύρος Παπασταύρου: Ο «σέντερ»
Κομβικός ρόλος για την απόδοση της ομάδας αποδίδεται στον Σταύρο Παπασταύρου. Με αδιάλειπτη παρουσία στις κλειστές συσκέψεις, συνεργάτης τριών πρωθυπουργών, δεδομένης της διαδρομής του και επί Καραμανλή και Σαμαρά, ο υπουργός Επικρατείας ουσιαστικά έχει λόγο στον στρατηγικό σχεδιασμό. Ηδη περνά από το γραφείο του, την άλλοτε έδρα του Γεραπετρίτη, η ευρύτερη εποπτεία διακυβέρνησης – από νομοθετικές παρεμβάσεις μέχρι θέματα έκτακτης επικαιρότητας και διεθνούς εκπροσώπησης. Ο ίδιος διατηρεί στενούς διαύλους στην παράταξη, μετρώντας χρόνια γνωριμίας μεταξύ άλλων με τον έτερο κρίσιμο κρίκο για επαφές στον άξονα Μαξίμου – ΝΔ, τον γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γιάννη Μπρατάκο.
Μάκης Βορίδης: Ο «γκαρντ»
Από την οδό Ζαλοκώστα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης μεταβαίνει κάθε πρωί στην Ηρώδου Αττικού. Με ευθύνη όσα αφορούν τη γαλάζια παρουσία στο Κοινοβούλιο, ο Βορίδης λειτουργεί ως τα μάτια και αφτιά του Μαξίμου στην οκτακομματική Βουλή σε επαφή μεταξύ άλλων με τον νέο γραμματέα της ΚΟ Σταύρο Καλαφάτη και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους (Κώστας Τσιάρας και αναπληρωτές οι Θάνος Πλεύρης, Ζωή Ράπτη). Αντιμετωπίζεται ως το πρόσωπο που, όταν χρειαστεί θα σηκώσει ο ίδιος το βάρος των αντιπαραθέσεων, επιχειρώντας αναχώματα σε τυχόν «κραυγές» ή ντρίμπλες ιδίως από τα μικρότερα κόμματα.
Aκης Σκέρτσος: Ο «πλεϊμέικερ»
Ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος τρέχει τις αρμοδιότητες που είχε, πλαισιωμένος και από τον αναβαθμισμένο σε υφυπουργό στενό συνεργάτη του, Θανάση Κοντογεώργη, μοιράζοντας την «μπάλα» (και τις εντολές του αρχηγού) σε όλους. Ο τρόπος συντονισμού του κυβερνητικού έργου άλλωστε δεν αλλάζει στον πυρήνα του, όπως έδειξαν οι «μπλε φάκελοι» που έφεραν δύο υπογραφές – κυριολεκτικά στην εισαγωγική σελίδα: τη δική του και του Παπασταύρου.
Παύλος Μαρινάκης: Ο «φόργουορντ»
Δύο φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, Πέμπτη) θα στέκεται στο πόντιουμ των μπρίφινγκ ο Παύλος Μαρινάκης ως εκπρόσωπος, ενώ η δημόσια παρουσία του γίνεται σε συντονισμό με την (απαράλλαχτη) επικοινωνιακή ομάδα του Μαξίμου. Ο Μαρινάκης βρίσκεται καθημερινά στην Ηρώδου Αττικού, αλλά το τηλέφωνο χτυπά συχνά από την Πειραιώς. Οι κομματικοί, σύμβουλοι και του Μητσοτάκη (όπως ο Θανάσης Νέζης), άρχισαν άλλωστε υπό τον γραμματέα της ΝΔ εντατική προετοιμασία για τις κάλπες του Οκτωβρίου. Ενδεικτική η προχθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου με τη γαλάζια γραμματεία Αυτοδιοίκησης (Διονύσης Χατζηδάκης, Μένιος Κορομηλάς).