Ο Γιώργος Τσίπρας νομίζει ότι αντικειμενικά υπάρχει ο κίνδυνος της διάσπασης «αλλά είναι ο δεύτερος». Εχει δίκιο πάντως να τον υποβαθμίζει ο σύντροφος. Αλλωστε, αυτός έχει και θετική πλευρά. Αν τελικά διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει λύσει το πρόβλημα του ιδεολογικού προσήμου που τον ταλανίζει μετά την εκλογική συντριβή. Κανείς δεν θα αμφιβάλλει ότι το κόμμα είναι αριστερό – αφού θα έχει ακολουθήσει την πεπατημένη του χώρου.

Εκατομμύρια

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί – αν και με μειωμένες δυνάμεις – να αποτελεί τον κύριο, τον βασικό πόλο της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα προοδευτικά κόμματα στην Ευρώπη. Εχει μια σημαντική απεύθυνση σε εκατομμύρια ψηφοφόρους από την Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο». Η διαπίστωση ανήκει στον Διονύση Καλαματιανό. Τι κι αν η πρόσφατη κάλπη έδειξε ότι το κόμμα του έπεισε μόλις 929.968 από τα «εκατομμύρια» των ψηφοφόρων στα οποία απευθύνεται;

Εξεταστικές

Ούτε μία, ούτε δύο. Πέντε προτάσεις για σύσταση εξεταστικής επιτροπής κατέθεσε στην πρεμιέρα της νέας Βουλής ο Κυριάκος Βελόπουλος. Μια για το Μάτι, μια για το πρώτο εξάμηνο του 2015, μια για τα εμβόλια MRNA, μια για τις Πρέσπες και μια για τα Τέμπη. Φυσικά, αυτές θα είχαν πραγματική κοινοβουλευτική αξία αν είχε 48 βουλευτές παραπάνω. Αλλά στον διαγωνισμό αντισυστημικών ταλέντων που θέλει να λάβει μέρος μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμες. Ντόρος να γίνεται.

Λόγος

Δεν γνωρίζει τον λόγο για τον οποίο δεν του προτάθηκε από το κόμμα του, «μάλλον από τον πρόεδρο του κόμματος», να είναι και πάλι αντιπρόεδρος της Βουλής ο Νικήτας Κακλαμάνης. Δεν του αφήνει καμία πικρία, εξήγησε από τα ερτζιανά μια μέρα μετά την τελευταία του εμφάνιση στα έδρανα του προεδρείου, αλλά θα ήθελε να ξέρει τον λόγο της αντικατάστασης. Συνήθως, η απάντηση σε τέτοιες απορίες είναι μόλις δυο λέξεις: ουδείς αναντικατάστατος.