Εκπλήξεις για φόρους, μικρομεσαίες, τεκμήρια αλλά και για τη λειτουργία των funds γέννησαν οι προγραμματικές δηλώσεις του τριημέρου αποκρυσταλλώνοντας σε ένα μεγάλο βαθμό το στίγμα της επόμενης 4ετίας. Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πέραν των μακροοικονομικών στόχων, για μέσο ετήσιο ΑΕΠ στο 3%, αύξηση εξαγωγών στο 60% σχεδιάζει μία σειρά αλλαγών βάσει των οποίων επηρεάζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι διαχειριστές κόκκινων δανείων.

1 ΦΟΡΟΙ – ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ. Με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής να αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση σε πρώτο πλάνο μπαίνουν η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, η εισαγωγή κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA αλλά και η αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης. Επίσης σχεδιάζονται η μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%, η μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών και φορο-κίνητρα για την εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως η έκπτωση των δαπανών εισαγωγής κατά 100% από τον φόρο.

2ΔΗΜΟΣΙΟ. Ο μέσος δημόσιος υπάλληλος θα έχει όφελος που θα ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά τον χρόνο.

3ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ. Αντιμετώπιση της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων με ενίσχυση ανταγωνισμού αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης. Επίσης προωθείται η επέκταση της παροχής δανείων, από μη-τραπεζικά ιδρύματα και κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ελληνικών  ομολόγων, ώστε να αποτελέσουν εναλλακτική επιλογή τοποθέτησης των κεφαλαίων. Στα σκαριά βρίσκεται νέο πλαίσιο κανόνων για τους servicers, με υποχρέωση να τηρούν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες, με ποινές και επίσης έρχονται νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

4ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Πάνω από 72 δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών πόρων θα εισρεύσουν και θα μοχλεύσουν πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικούς πόρους. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση  έρχεται επίσης η νομοθέτηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Δρομολογείται διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης με την κάλυψη των κενών της αγοράς μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Με εγγυήσεις, συγχρηματοδοτούμενα δάνεια, equity και μικροχρηματοδοτήσεις σε συμφωνίες με πιστωτικά ιδρύματα στηρίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διευρύνοντας την περίμετρο των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Στόχος η διεύρυνση της περιμέτρου των επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να δανειοδοτηθούν κατά 60.000 επιχειρήσεις.