Ο υφιστάμενος νόμος για την ψήφο των αποδήμων είναι κατώτερος των περιστάσεων. Το ήξερε η κυβέρνηση, όταν τον έφερε προς ψήφιση, αποδείχτηκε όμως κυρίως στην εφαρμογή του, τόσο από τα προβλήματα που υπήρξαν στη διαδικασία της εγγραφής στη σχετική πλατφόρμα όσο και από τον πολύ μικρό αριθμό αποδήμων που τελικά έφτασαν μέχρι την κάλπη.

Το ερχόμενο διάστημα έρχεται μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία: αυτή τη φορά να αρθούν όλοι οι περιορισμοί, έτσι ώστε οι απόδημοι Ελληνες να έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν κανονικά στις κάλπες, στον τόπο κατοικίας τους. Με την εμπειρία που υπάρχει από τις εκλογές που έγιναν, θα μπορούσαν να λυθούν και τα ζητήματα που προέκυψαν στην πράξη, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο όσους θέλουν να συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που στο παρελθόν έχουν ταχθεί υπέρ της άρσης των περιορισμών, εκείνοι που τόσον καιρό μιλούσαν για συμβιβασμούς και επέκριναν τις ισχύουσες διατάξεις, δεν πρέπει να φοβηθούν να πουν το «ναι» που θα απελευθερώσει την ψήφο των αποδήμων. Και η κυβέρνηση, από τη μεριά της, οφείλει να μην επιλέξει την πολιτική διαχείριση. Το μόνο που πραγματικά έχει σημασία είναι, τέσσερα χρόνια από σήμερα, να μη βρεθούμε πάλι να αναζητούμε τους λόγους που οι καμπάνιες συμμετοχής απέτυχαν και πάλι.