Με τον πλέον υπεύθυνο και θεσμικό τρόπο παρενέβη ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην αναμονή του αποτελέσματος της έρευνας αναφορικά με διεθνές κύκλωμα διαφθοράς και παράνομου στοιχηματισμού που τα πλοκάμια του φτάνουν ως το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ απέστειλε επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Οικονόμου ζητώντας να έρθουν άμεσα στο φως όλα τα στοιχεία, αλλά και φυσικά να οδηγηθούν οι ένοχοι ενώπιον της Δικαιοσύνης. «Η πλήρης διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής σε όλες τις πτυχές της είναι μείζον θέμα που αφορά στην ακεραιότητα των διοργανώσεων και την προστασία των συμφερόντων και του κύρους τόσο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου όσο και της ελληνικής Πολιτείας συνολικά και πρέπει να υπάρξει κάθαρση άμεσα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του συνεταιρισμού. Για τι πρόκειται ακριβώς; Ουσιαστικά για μια υπόθεση γνωστή εδώ και καιρό που αφορά στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2 . Τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει όμως είναι λίγα. Η Ιντερπόλ βγήκε στο κυνήγι ενός διεθνούς κυκλώματος (Σουηδία, Σλοβενία, Τσεχία, Αυστρία) και οι έρευνές της έχουν οδηγήσει στη χώρα μας και δη στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας. Εδώ όπου με την συνδρομή των Αρχών – και μέσω της ΕΥΠ – κυκλοφορεί πως παρακολουθούνται εδώ και μήνες οι τηλεφωνικές συνομιλίες 47 ατόμων. Εχουν γίνει μάλιστα κάποιες προσαγωγές (που προς το παρόν δεν οδήγησαν σε συλλήψεις) αλλά και έχουν κατασχεθεί (Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος) κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, αλλά και χρήματα -λέγεται ότι σε σπίτι ποδοσφαιρικού παράγοντα βρέθηκαν 500.000 ευρώ.

Νερό στον μύλο

Με την έρευνα όμως ακόμη σε εξέλιξη και σε αναμονή (τυχόν) άσκησης ποινικών διώξεων τρέχει νερό και στον μύλο της φημολογίας. Διότι εδώ και ημέρες μια σειρά από δημοσιεύματα επικαλούμενα πληροφορίες εμπλέκουν στην υπόθεση και ποδοσφαιρικούς παράγοντες της Σούπερ Λιγκ. Καταλαβαίνει λοιπόν ο καθένας πως λίγες ημέρες πριν από την κλήρωση του πρωταθλήματος (17/7) και της έναρξης της σεζόν, όλη αυτή η ιστορία προς το παρόν έχει ένα αποτέλεσμα: Τη για μια ακόμη φορά δυσφήμηση του προϊόντος. Εξού λοιπόν και η παρέμβαση του Βαγγέλη Μαρινάκη. Διαφάνεια, αμεσότητα, έρευνα σε βάθος και τους ενόχους στο σκαμνί ζητά ο ισχυρός άνδρας της Λίγκας. «Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να συνεχίσει να δηλητηριάζεται από παράνομες πρακτικές: είτε αυτές αφορούν τη δραστηριότητα “παραγόντων” ή κακοποιών στοιχείων, είτε αφορούν κοινούς συκοφάντες και εκβιαστές που έχουν κάνει τη διαβολή μέσο προσωπικής επιβίωσης» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό.

«Ειδήσεις»

και «πληροφορίες»

«Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί τα δημοσιεύματα αναφορικά με μια εκτεταμένη αστυνομική έρευνα που αφορά κύκλωμα διαφθοράς και παράνομου στοιχηματισμού με διεθνείς διαστάσεις στο οποίο εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό και πρόσωπα που σχετίζονται με ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες στην Ελλάδα (είτε ως αξιωματούχοι, είτε ως μέτοχοι, είτε ως εν τοις πράγμασι ιδιοκτήτες). Ολες αυτές οι πληροφορίες και οι διαρροές στον Τύπο, με γενικευμένο και απολύτως ασαφές περιεχόμενο, διανθίζονται από “ειδήσεις” και “πληροφορίες” για επώνυμες καταγγελίες αναφορικά με παράγοντες της Superleague 1 (είτε από ομάδες της κατηγορίας, είτε που μεταπήδησαν από τη Superleague 2) ή παράγοντες της Superleague 2, που επιδίδονται σε παράνομο στοιχηματισμό, δικαστικές έρευνες που “επίκεινται” ή “βρίσκονται σε εξέλιξη” κ.λπ.» προλογίζει ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην επιστολή του προς τον κ. Οικονόμου.

Κακοποιοί και συκοφάντες

«Είναι σαφές ότι τα παραπάνω συνιστούν ένα ακόμα τεράστιο πλήγμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, το κύρος του οποίου είναι ήδη καταρρακωμένο με την απόλυτη ευθύνη όσων υποδύονται ότι διοικούν την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και οι οποίοι το έχουν οδηγήσει στην πλήρη ανυποληψία. Ολες οι ομάδες μέλη της Super League 1 και εγώ προσωπικά ως πρόεδρος του συνεταιρισμού θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε μια αγωνιστική περίοδο μέσα σε κλίμα γενικευμένης καχυποψίας και σήψης. Tο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να συνεχίσει να δηλητηριάζεται από παράνομες πρακτικές: είτε αυτές αφορούν τη δραστηριότητα “παραγόντων” ή κακοποιών στοιχείων, είτε αφορούν κοινούς συκοφάντες και εκβιαστές που έχουν κάνει την διαβολή μέσο προσωπικής επιβίωσης» συνεχίζει στο ίδιο πνεύμα και δεν παραλείπει πως «το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πέρα από την κοινωνική του αξία έχει και μια σοβαρή οικονομική διάσταση: οι ΠΑΕ της Superleague 1 και της Suprelague 2 (όσες τουλάχιστον εξ αυτών είναι πραγματικές ανώνυμες εταιρείες….) είναι εταιρείες με σημαντικό κύκλο εργασιών που απασχολούν εκατοντάδες υπαλλήλους και εισφέρουν στην οικονομική ζωή της χώρας πολύ μεγάλα ποσά είτε άμεσα είτε έμμεσα. Η απόλυτη απαξίωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου από τη δραστηριότητα όλων αυτών που επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητες στις πλάτες του έχει πολύ μεγάλες και πολυεπίπεδες προεκτάσεις και εξαπλώνεται σε όλες τις κατηγορίες».

Ερευνα σε βάθος

«Από πλευράς μας πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό όλη αυτή η διαδικασία να γίνει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και με τη διαφάνεια που επιτρέπουν οι δικαστικές έρευνες, προκειμένου  να υπάρξει άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης σε όλες τις πτυχές της. Ηδη υπάρχουν στον Τύπο πληροφορίες για συλλήψεις συγκεκριμένων προσώπων από τον χώρο της Superleague 2 που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες, για χρήματα που έχουν βρεθεί ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων αυτών κ.λπ. Είναι επιτακτική ανάγκη η υπόθεση να προχωρήσει τάχιστα και χωρίς περιορισμούς» συνεχίζει ο Βαγγέλης Μαρινάκης και για όλους αυτούς τους λόγους ο συνεταιρισμός  ζητά «από την κυβέρνηση, εσάς προσωπικά ως αν. υπουργό αρμόδιο για τον αθλητισμό αλλά και τις αρμόδιες Αρχές να φτάσετε την έρευνα σε βάθος άμεσα και γρήγορα ώστε όσοι εμπλέκονται να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να απολογηθούν για τις πράξεις τους». «Παράλληλα, ζητούμε όπως μεριμνήσετε προκειμένου όλο το σχετικό υλικό που προκύπτει από τις έρευνες να διαβιβαστεί άμεσα και προς τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου καθώς πέρα από το ποινικό της σκέλος η υπόθεση αυτή μπορεί να έχει και σημαντικότατες πειθαρχικές διαστάσεις. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει και οι ποδοσφαιρικές πειθαρχικές αρχές να επιληφθούν για να διακριβώσουν ποιες ευθύνες υπάρχουν και να επιβάλλουν τις δέουσες κυρώσεις» αναφέρει.

Δ.Δ.