Η κατάσταση στα νησιά-σύμβολα της Ελλάδας, Μύκονο και Σαντορίνη, φαίνεται να αντιστρέφεται, ωστόσο οι επιχειρηματίες του κλάδου κάνουν λόγο απλά για μια διόρθωση, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορείς να πηγαίνεις συνεχώς από το ένα ρεκόρ στο άλλο».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνης Ηλιόπουλος επισημαίνει ότι φέτος παρατηρούνται μεγάλα σκαμπανεβάσματα, με τις πληρότητες «πότε να ανεβαίνουν και πότε να κατεβαίνουν». Ταυτόχρονα, στέκεται και στις περιστάσεις των τελευταίων μηνών, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, έπαιξαν σημαντικό ρόλο. «Η τουριστική κίνηση επηρεάστηκε από τις εκλογές, αλλά και τον κακό καιρό του Μαΐου και του Ιουνίου. Υπάρχουν και τα υπερτιμημένα καταλύματα τον Αύγουστο σε σχέση με την περσινή σεζόν-ρεκόρ, με κάποιους πιθανόν να μην έχουν εκτιμήσει πόσο μπορεί να πουληθεί κάποιο κατάλυμα και οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Από την άλλη, υπάρχει δυσκολία στη μεσαία τάξη – τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την ελληνική -, με το διαθέσιμο εισόδημα και λόγω του πληθωρισμού να έχει μειωθεί» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την κατάσταση στη γραφική Σαντορίνη, ο Αντώνης Ηλιόπουλος επισημαίνει ότι «μπορεί να έχουμε τις ίδιες αφίξεις, αλλά καταγράφεται λιγότερη διαμονή και μικρότερες δαπάνες. Οι αφίξεις αριθμητικά μπορεί να είναι οι ίδιες, αλλά το σύνολο στο τέλος επηρεάζεται». Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί επιλέγουν να επισκεφτούν το νησί τον Σεπτέμβριο αντί για τον Αύγουστο και έτσι τον συγκεκριμένα μήνα καταγράφονται «καλύτερες πληρότητες» και μεγαλύτερα έσοδα: «Είναι παράδοξο, πρώτη φορά συμβαίνει αυτό και σίγουρα έπαιξαν ρόλο τα δημοσιεύματα ότι υπάρχει αυξημένη κίνηση τον Αύγουστο. Κανείς δεν θέλει να είναι σε συνωστισμό, σε κατάσταση που να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί να βρει πάρκινγκ ή να κλείσει εστιατόριο».

Θα κάνουμε… ταμείο

Οπως τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, το ταμείο θα γίνει στο τέλος της σεζόν. «Δεν νομίζω να έχουμε μεγάλη πτώση από τα περσινά επίπεδα, αλλά και 5% να είμαστε κάτω δεν μπορούμε να έχουμε back to back ρεκόρ. Το 2022 ήταν για εμάς η καλύτερη χρονιά, υψηλότερα και από το 2019. Οπότε, μια διόρθωση δεν είναι κάτι πολύ ανησυχητικό. Πλέον, βλέπουμε ότι η πίτα μοιράζεται σε περισσότερα μερίδια και όποιος δίνει value for money θα είναι κερδισμένος. Να ξεπερνάς τις προσδοκίες των επισκεπτών είναι το στοίχημα. Οχι το “βάρα τις τιμές” και “πάμε να τα πάρουμε χοντρά σε τρεις μήνες”. Πρέπει να δίνουμε αξία σε αυτά που προσφέρει ο επισκέπτης» καταλήγει.

Για το Νησί των Ανέμων, το οποίο μέχρι στιγμής για φέτος χαρακτηρίζεται ως ο πιο αδύναμος κρίκος του ελληνικού τουρισμού – αναφορικά με τις αφίξεις και πάντα σε σύγκριση με τα δικά του μεγέθη – φαίνεται να επιβιώνει μονάχα ο τουρισμός υπερπολυτελείας. Η πτώση της συνηθισμένης για αυτή την εποχή κίνησης είναι ορατή, γεγονός που αποδίδεται τόσο στις πολύ υψηλές τιμές όσο και στην αρνητική δημοσιότητα των τελευταίων μηνών εξαιτίας των πολεοδομικών και άλλων παραβάσεων. Μάλιστα, οι ξενοδόχοι της Μυκόνου μιλούν για μεγάλο πρόβλημα ζήτησης τους τελευταίους μήνες και ελπίζουν, όπως λένε χαρακτηριστικά, σε θετικές εκπλήξεις τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.