Φθίνει χρόνο με τον χρόνο η ελληνικός πρωτογενής τομέας με μόνο την τελευταία διετία οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στη Ελλάδα να έχουν μειωθεί πάνω από 5%, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις τιμές των προϊόντων αφού η χώρα ολοένα και εξαρτάται από εισαγωγές ενώ η συρρίκνωση αυτή έχει επίπτωση και στα ΠΟΠ ελληνικά προϊόντα (τυροκομικά, λάδι, κρασί, φρούτα και λαχανικά κ.λπ.).
Τα αυξημένα κόστη σε ενέργεια, αγροεφόδια, λιπάσματα και ζωοτροφές αλλά και η ανυπαρξία ενός σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου που θα προκαλέσει νέους ανθρώπους να στραφούν στον πρωτογενή τομέα οδηγεί σε μια φθίνουσα πορεία και σε εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές σε είδη στα οποία θα μπορούσε να κυριαρχεί και στις αγορές του εξωτερικού. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η μείωση μόνο στο ζωικό κεφάλαιο ανά είδος (βοοειδή, χοίρους, αιγοπρόβατα), όσο και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις όλων των ειδών την περίοδο 2020-2022 ήταν σημαντική καθώς είτε οι κτηνοτρόφοι μειώνουν τα ζώα τους εξαιτίας του αυξημένου κόστους είτε γιατί κάθε κτηνοτρόφος που εγκαταλείπει λόγω ηλικίας την παραγωγή δεν αντικαθίσταται από νέους που θα ήθελαν να μπουν στο επάγγελμα.
Μάλιστα παρά το γεγονός ότι οι τιμές σε κρέας και γάλα έχουν αυξηθεί σημαντικά ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, τα κόστη, όπως λένε οι κτηνοτρόφοι, κάνουν ασύμφορη τη διατήρηση των κοπαδιών με αποτέλεσμα να σφάζουν τα ζώα και να μειώνουν τα κοπάδια τους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και οι ποσότητες αυτές να αντικαθίστανται από εισαγμένα στην εγχώρια αγορά.
Εργάτες γης. Ταυτόχρονα ένα ακόμα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας είναι η έλλειψη εργατικών χεριών που συρρικνώνει περαιτέρω την αγροτική παραγωγή στη χώρα.
Τα προηγούμενα χρόνια εργάτες από άλλες χώρες αποτελούσαν σημαντικό κεφάλαιο για την ελληνική παραγωγή, μετά την πανδημία όμως και ιδιαίτερα φέτος όπως λένε οι παραγωγοί οι εργάτες αυτοί κατευθύνθηκαν σε άλλες χώρες με υψηλότερα μεροκάματα και ευκολότερες διαδικασίες εσόδου. Η έλλειψη εργατικών χεριών σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος, η Μακεδονία και η Θεσσαλία έχει ανεβάσει και τις τιμές στα μεροκάματα με επίπτωση και στο κόστος παραγωγής, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που σε συνδυασμό με τις φυσικές καταστροφές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες κάνουν ασύμφορη τη συγκομιδή, με αποτέλεσμα οι μικρότερες ποσότητες που είναι διαθέσιμες επίσης να αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων στην αγορά για τον τελικό καταναλωτή.