Οι εικόνες είναι εφιαλτικές. Ο καύσωνας που προκαλεί ασφυξία τις τελευταίες ημέρες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μόνο ισχυρός, με θερμοκρασίες δηλαδή που υπερβαίνουν τους 40 βαθμούς, αλλά και επίμονος, διαρκεί δηλαδή μεγάλο χρονικό διάστημα. Και ύστερα από ένα μικρό διάλειμμα επανέρχεται δριμύτερος. Στην Ιταλία μάλιστα υπάρχουν φόβοι ότι την εβδομάδα αυτή θα καταρριφθούν όλα τα ρεκόρ και ότι η θερμοκρασία στη Σαρδηνία και τη Σικελία θα σπάσει το φράγμα των 49 βαθμών. Από κοντά βέβαια μεγαλώνει και ο κίνδυνος των πλημμυρών και των πυρκαγιών: χθες απομακρύνθηκαν από τη Λα Πάλμα 4.000 άνθρωποι για να προστατευθούν από τη φωτιά που σάρωνε το νησί.
Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αιφνιδιάστηκε. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει χρόνια τώρα ότι όσο δεν λαμβάνονται ριζικά μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τα ακραία φαινόμενα θα πολλαπλασιάζονται. Και οι επιπτώσεις μετριούνται σε ανθρώπινες ζωές: πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι πέρυσι πέθαναν στην Ευρώπη πάνω από 60.000 άνθρωποι εξαιτίας του καύσωνα, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση ως προς τους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Αλλά οι πολιτικοί περί άλλα τυρβάζουν. Ακόμη και την περασμένη εβδομάδα, δόθηκε μεγάλη μάχη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με ένα νομοσχέδιο για την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας. Το βασικό επιχείρημα του στρατοπέδου που αντιτάχθηκε στο νομοσχέδιο, και τελικά ηττήθηκε με μικρή διαφορά, ήταν ότι θα πληγεί η ανάπτυξη. Ετσι όπως πάνε τα πράγματα, όμως, σύντομα δεν θα υπάρχει πλανήτης για να αναπτυχθεί.