Δύο τραγικά περιστατικά πνιγμών δύο μικρών παιδιών στη χώρα μας ενισχύουν τις φωνές των ειδικών για τους κινδύνους του καλοκαιριού. Το τελευταίο περιστατικό αφορά ένα 10χρονο κοριτσάκι που ανασύρθηκε εχθές χωρίς τις αισθήσεις του από πισίνα στη Νέα Μάκρη. Λίγη ώρα αργότερα επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του στο Κέντρο Υγείας.

Ενα 24ωρο πριν, μόλις 20 μέτρα από την ακτή, σε ρηχά νερά, το παιχνίδι στη θάλασσα αποδείχτηκε μοιραίο για το 6χρονο αγοράκι ενώ κολυμπούσε στο Μεγάλο Καβούρι. Την ίδια ώρα ο απολογισμός είναι τρομακτικός: Το ίδιο 24ωρο ακόμη τρεις ηλικιωμένοι πνίγηκαν σε παραλίες της χώρας.

Εν τω μεταξύ, από τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος προκύπτει πως έως τα μέσα Ιουλίου 45 άνθρωποι είχαν πνιγεί κολυμπώντας στη θάλασσα, γεγονός που μαρτυρά πως και φέτος θα ισχύσει ο κανόνας που θέλει περίπου 400 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Οπως εντούτοις εξηγεί μιλώντας στα «ΝΕΑ» η Αννα Παρδάλη, παιδίατρος, MSc Αναπτυξιακή και Εφηβική Υγεία ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, από το σύνολο των πνιγμών που καταγράφονται ετησίως στη χώρα μας περίπου τα 10-14 περιστατικά αφορούν παιδιά – τα περισσότερα κάτω των 5 ετών. Τα πιο πολλά περιστατικά συμβαίνουν στη θάλασσα, σε πολύ κοντινή απόσταση από την ακτή (μόλις 10 μέτρα), σε πισίνες ή υδροπάρκα και μάλιστα… αθόρυβα, καθώς ιδίως τα μικρότερα παιδιά δεν αντιδρούν.

Ακόμη πιο ανησυχητικό όμως είναι πως σε κάθε πνιγμό αντιστοιχούν 5-7 παρ’ ολίγον πνιγμοί. «Φροντίζουμε συνεπώς τα παιδιά να χρησιμοποιούν τις κατάλληλες συσκευές επίπλευσης (μπρατσάκια, κουλούρες κ.ο.κ.) και να μπαίνουν στο νερό όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης, δηλαδή 3 ώρες μετά το γεύμα (έστω και αν πρόκειται για ένα σάντουιτς)» σημειώνει η ειδικός. Και προσθέτει πως ακόμη και αν γνωρίζουν κολύμπι οι μικροί λουόμενοι, πρέπει πάντοτε να βρίσκονται υπό την επίβλεψη κάποιου ενηλίκου που ξέρει να κολυμπά.

«Τα παιδιά επιδίδονται σε διάφορες επικίνδυνες δραστηριότητες και παιχνίδια, ιδίως αυτά που νιώθουν ότι κατέχουν καλύτερα την κολυμβητική ικανότητα» προειδοποιεί η Αννα Παρδάλη.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στο νερό είναι άνω των 60 ετών, καθώς παραδοσιακά ξεπερνούν το 75% των συνολικών θανάτων. Τα αίτια κατά κανόνα είναι είτε παθολογικά είτε καρδιολογικά, με συχνότερα το έμφραγμα ή την αναρρόφηση.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί συνιστούν στους ηλικιωμένους κολυμβητές να προτιμούν παραλίες φυλασσόμενες από ναυαγοσώστες και να συνοδεύονται από παρέα. Εξίσου σημαντικό είναι να κολυμπούν παράλληλα με την ακτή και όχι κατευθυνόμενοι προς τα βαθιά, χωρίς να εξαντλούνται.

Μια ακόμη σημαντική συμβουλή είναι να εισέρχονται σταδιακά και όχι απότομα στο νερό, δεδομένου πως ο οργανισμός τους αδυνατεί να επεξεργαστεί την απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας. Βρέχοντας πρώτα τα πόδια, τα χέρια και το κεφάλι, πριν βουτήξουν ολόκληρο το σώμα, δίνουν τον χρόνο στον οργανισμό τους να συνηθίσει.