«Αν δεν είσαι έτοιμος να κάνεις λάθος, δεν πρόκειται ποτέ να σκεφτείς κάτι πρωτότυπο». Αυτό το τσιτάτο απηύθυνε, ως συμβουλή, ο Νότης Μηταράκης στους τελειόφοιτους του Πανεπιστημίου του Μπόλτον, στην τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου διδάκτορα. Σοφή επιλογή. Η φράση μπορεί, άλλωστε, να διαβαστεί κι ως «απάντηση» του υπουργού για τις δυο απανωτές διαψεύσεις που υπέστη την προηγούμενη εβδομάδα, για την πανεπιστημιακή και την έφιππη αστυνομία. Ηταν μια δημιουργική διαδικασία.

Απελευθέρωση

Ο homo universalis του Κέντρου, πρώην υπουργός, πρώην βουλευτής, νομικός, ερασιτέχνης τενίστας και, εσχάτως, μαθητευόμενος βιρτουόζος των ντραμς Ανδρέας Λοβέρδος επιβεβαίωσε ότι θα πάρει θέση στην ορχήστρα στο πανηγύρι της Δεσφίνας στη Φωκίδα στις 14 Αυγούστου, συνοδεύοντας τον λαϊκό αοιδό Χρήστο Μενιδιάτη. Αυτό το διάλειμμα από την ενεργό πολιτική ίσως, τελικά, αποδειχθεί απελευθερωτικό. Μου θύμισε μια κλασική επιτυχία του πατρός Μενιδιάτη που έλεγε «θα πετάξω το καπέλο και θα κάνω ό,τι θέλω / θα πετάξω το καπέλο και θα ζήσω όπως θέλω».

Καπέλο

Η Ζανέτ Τσίπρα, όταν σχολιάζει τα του ΣΥΡΙΖΑ, φοράει δυο καπέλα. Το πρώτο είναι αυτό της αδελφής του Αλέξη. Το δεύτερο είναι αυτό του οργανωμένου κομματικού στελέχους. Ηταν, λοιπόν, αναμενόμενο ότι θα έφτανε στα ΜΜΕ μια ανάρτησή της στην οποία έμοιαζε να «φωτογραφίζει» αρνητικά την υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου. Μετά διαμαρτυρήθηκε πως όποιος διέρρευσε την ανάρτηση «μόνο σύντροφος δεν είναι». Ως σήμερα θα έπρεπε, όμως, να έχει εμπεδώσει πως τα social media δεν είναι κλειστή συνεδρίαση. Και πως – κακώς ίσως – το πρώτο καπέλο πάντα θα επισκιάζει το δεύτερο.

Διχασμός

Η Μαρία Απατζίδη, πρώην βουλευτής του ΜέΡΑ25 που είχε παραιτηθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα, ανακοίνωσε ότι παραμένει ΜέΡΑ25 (στην ψυχή;) αλλά θα είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αχαρνών με τον συνδυασμό του πρώην υποψήφιου βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Χρήστου Ηλιάδη. Ολοι έχουμε ακούσει για τέτοιες διχασμένες καρδιές, συνήθως ως δικαιολογίες σε απιστίες και χωρισμούς. Και η πολιτική τώρα τελευταία όλο και πιο συχνά θυμίζει στήλη προσωπικών εξομολογήσεων.