Τουλάχιστον 40 «κόκκινα» σημεία περιλαμβάνει ο χάρτης, στον οποίο καταγράφονται γειτονιά – γειτονιά και δρόμο – δρόμο τα προβλήματα παραβατικότητας και ασφάλειας στον δήμο της Αθήνας. Το θέμα της ασφάλειας στην πρωτεύουσα συζητήθηκε εκτενώς σε συνάντηση που είχαν χθες το πρωί ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης ο δήμαρχος της πρωτεύουσας παρέδωσε τον επικαιροποιημένο χάρτη, που εστιάζει στο πρόβλημα των ναρκωτικών καθώς και στη διαχείριση της κυκλοφορίας στην Αθήνα. «Εφτασε η ώρα για ένα νέο μοντέλο προληπτικής κοινοτικής αστυνόμευσης, με τον αστυνομικό της γειτονιάς στον πυρήνα. Είμαι αισιόδοξος, πως δουλεύοντας συμπληρωματικά, με καλή και ειλικρινή συνεργασία, μπορούμε να κάνουμε ουσιαστικά βήματα για την καθημερινότητα των Αθηναίων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κύριος Μπακογιάννης.
Η προληπτική κοινοτική αστυνόμευση, πηγές από τον Δήμο Αθηναίων ανέφεραν στα «ΝΕΑ» πως αφορά τη σταθερή παρουσία της αστυνομίας στη γειτονιά, σε συνεργασία με κατοίκους και φορείς. «Ρόλος τους η γνώση και η επίλυση των προβλημάτων καθημερινότητας, δρόμο-δρόμο. Είναι σημαντικό να μην αποσύρονται οι διαθέσιμες δυνάμεις από τις γειτονιές, παρά μόνο σε απολύτως εξαιρετικές περιπτώσεις», υπογραμμίζουν. Παρά το γεγονός ότι η δημοτική αρχή έχει ορίσει για πρώτη φορά συγκεκριμένους χώρους στάσης και στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων, προέβη σε ενέργειες που οδήγησαν στην ενίσχυση της δύναμης της δημοτικής αστυνομίας ενώ για πρώτη φορά ασκείται ολοκληρωμένη πολιτική για τα άτομα με τοξικοεξάρτηση – μέσω του ξενώνα και του σταθερού χώρου ελεγχόμενης χρήσης – τα ζητήματα παρανομίας και παραβατικότητας δεν έχουν εξαλειφθεί.
Ο χάρτης, όπου εντοπίζονται οι «δύσκολες» περιοχές, δεν βασίζεται σε στατιστικά εγκληματικότητας. Προκύπτει, ωστόσο, από τις τοπικές κινητοποιήσεις των κατοίκων, τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες δημοτών και επαγγελματιών, τα σχόλια επισκεπτών, τις κριτικές τουριστών καθώς και τη διαχείριση συμβάντων μέσω συντονιστικού κέντρου. Το πρόβλημα της διακίνησης και χρήσης των ναρκωτικών παραμένει κυρίαρχο και συνδέεται με την καθημερινότητα, αλλά και την απορρέουσα εγκληματικότητα, άμεσα ή έμμεσα, όχι μόνο με τη μικροπαραβατικότητα του δρόμου, αλλά και με την οργανωμένη μορφή της, τα κυκλώματα εμπορίας. Είναι ενδεικτικό πως το πρόβλημα με τις πιάτσες στο κέντρο της πρωτεύουσας παραμένει δυναμικό και εκρηκτικό.
Μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται στο… κόκκινο,λόγω της χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών, είναι η Ομόνοια, η 3ης Σεπτεμβρίου, το Μεταξουργείο, η πλατεία Δικαστηρίων, η Στοά Βιβλίου, Κλαυθμώνος και Αιόλου, Μιλτιάδου έως Αθηνάς. Είναι ενδεικτικό πως τα παραπάνω σημεία, όπως και πολλά άλλα, ανέλαβε η Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών με την ομάδα δράσης να τα ελέγξει, όμως η ομάδα είναι αριθμητικά ανεπαρκής. Την ίδια στιγμή, η παράνομη στάθμευση σε πεζοδρόμους και πεζοδρόμια και η αντικανονική διέλευση έχουν τη δική τους θέση στον οδικό χάρτη για την παρανομία και την παραβατικότητα. Σε δρόμους, όπως η Βουκουρεστίου, η Νίκης, η Αθηνάς αλλά και το Εμπορικό Τρίγωνο ή η πλατεία Κολωνακίου καταγράφονται παράνομες σταθμεύσεις. Στο μεταξύ, αρκετά είναι και τα σημεία (από Μοναστηράκι έως Σοφοκλέους, Μητροπόλεως, Σόλωνος, Κολοκοτρώνη) που υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω παραβίασης ωραρίου τροφοδοσίας ή και παράνομης στάθμευσης με διπλή σειρά ή και παραβίασης όρων αδειοδότησης από τουριστικά λεωφορεία.