Μπορεί να είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αμερική, μπορεί να μη μιλάει ελληνικά, αλλά περί της αφοσίωσής του στην Εθνική ομάδα ούτε λόγος να γίνεται. Φόρεσε το εθνόσημο για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση στο Ευρωμπάσκετ του 2009 και έκτοτε δεν έχει λείψει από καμία μεγάλη διοργάνωση όπου μετείχε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, με εξαίρεση του Ευρωμπάσκετ του 2013. Θα λείψει και φέτος από το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο ίδιος ενημέρωσε τον Δημήτρη Ιτούδη πως θα ήθελε να πάρει ανάσες ύστερα από μία ακόμα επίπονη αγωνιστική χρονιά και πριν από την επόμενη. Κάποιοι λένε, ωστόσο, ότι αποφάσισε να απουσιάσει, επειδή δεν θα παίξει ούτε ο Σλούκας, ο οποίος είναι αυτός που τον έπειθε να κατεβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Πέρυσι στο Ευρωμπάσκετ ο Καλάθης είχε 8,1 πόντους, 3,1 ριμπάουντ και 5 ασίστ σε 23,5 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο, ωστόσο η Εθνική θα στερηθεί πολύ περισσότερα από αυτά. Είναι ψηλός γκαρντ και ταυτόχρονα καλός αμυντικός, άρα ό,τι πρέπει για την άμυνα με αλλαγές του Ιτούδη, είναι άριστος οργανωτής και διαθέτει ηγετική φυσιογνωμία εντός και εκτός παρκέ.

Ο Τόμας Γουόκαπ στο ντεμπούτο του με την Εθνική Ελλάδας θα δώσει κάποια από αυτά, όχι όμως όλα. Υπάρχει και ο Λούντζης, ψηλός πόιντ γκαρντ κι αυτός, αλλά κανένας από τους δύο δεν είναι Καλάθης.