Χιλιάδες γάτες πέθαναν στην Κύπρο, σύμφωνα με ειδικούς, που προειδοποιούν ότι ένα πιο μολυσματικό στέλεχος κορωνοϊού αιλουροειδών προκαλεί σοβαρή ασθένεια. Σε μια άλλη περίπτωση δεκάδες γάτες πέθαναν έπειτα από μόλυνση από γρίπη των πτηνών στην Πολωνία.
Οι αναφορές έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των αυξήσεων των θανάτων και εάν, δεδομένου ότι πολλοί έχουν γάτες ως κατοικίδια στο σπίτι, υπάρχουν ενδείξεις αυξημένου κινδύνου για τους ανθρώπους.
Το ξέσπασμα στην Κύπρο περιλαμβάνει έναν κορωνοϊό αιλουροειδών – που δεν συνδέεται με τον COVID-19 – ο οποίος κυκλοφορεί επίσης σε γάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρατηρεί η εφημερίδα Guardian αλλά δεν μολύνει ανθρώπους. Ο ιός συνήθως προκαλεί μόνο μια ήπια στομαχική διαταραχή, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μολυσματική περιτονίτιδα των αιλουροειδών (FIP), όπου τα λευκά αιμοσφαίρια μολύνονται, εξαπλώνοντας τον ιό μέσω του σώματος της γάτας και πυροδοτώντας μια συχνά θανατηφόρα φλεγμονώδη αντίδραση στην κοιλιά, στα νεφρά και στον εγκέφαλο.
Μολυσματική περιτονίτιδα
Νωρίτερα φέτος οι κτηνίατροι ανέφεραν ξαφνική αύξηση στον αριθμό των γατών που πάσχουν από FIP σε διάφορες τοποθεσίες σε ολόκληρη την Κύπρο. Ο αριθμός τους αυξήθηκε από 3-4 καταγεγραμμένα κρούσματα το 2021 και το 2022 αντίστοιχα σε 98 περιπτώσεις τον Ιανουάριο.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντίνος Αγιομαμίτης, επικεφαλής της Εταιρείας Προστασίας και Πρόνοιας Γάτας (PAWS) Κύπρου, ανέφερε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς 300.000 γάτες είχαν πεθάνει από FIP από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα, αν και αργότερα διευκρίνισε ότι αυτός ήταν ένας πρόχειρος υπολογισμός με βάση μια εκτίμηση 20%-30% θνησιμότητας μεταξύ των περίπου 1 εκατομμυρίου γατών του νησιού.
Ερευνα στο Εδιμβούργο
«Δεν έχουμε επιβεβαιώσει ακόμη αυτούς τους αριθμούς» δήλωσε ο δρ Χαράλαμπος Αττίπα, λέκτορας Κτηνιατρικής Κλινικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και ένας από τους επιστήμονες που ερευνούν την επιδημία. Είπε ότι τα τελευταία στοιχεία έδειξαν πως τα κρούσματα αυξήθηκαν πάρα πολύ από έτος σε έτος. «Σίγουρα οι αριθμοί είναι χιλιάδες, αλλά ο ακριβής αριθμός είναι δύσκολο να διαπιστωθεί». Πρόσθεσε πως η εξέλιξη είναι «πολύ ανησυχητική» και έδειξε ότι κυκλοφορεί ένα πολύ πιο λοιμογόνο στέλεχος. Η ομάδα του Εδιμβούργου πραγματοποίησε αλληλουχία γονιδιώματος για να διαπιστώσει εάν ο ιός έχει μεταλλαχθεί. Αν ναι, είναι πιθανό η πανδημία να προκάλεσε έμμεσα την εμφάνιση ενός νέου στελέχους: δεδομένου ότι οι γάτες μπορούν να μολυνθούν από COVID-19, πολλές φέρουν νέα αντισώματα που θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει στην εξέλιξη των υπαρχόντων κορονοϊών των αιλουροειδών.
Πολλά αδέσποτα
Οι κτηνίατροι στον Λίβανο, στην Τουρκία και στο Ισραήλ, που έχουν επίσης μεγάλους πληθυσμούς αδέσποτων γατών, ανέφεραν παρόμοιες αυξήσεις, είπε ο Αττίπα, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για παρόμοιο μοτίβο στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η δρ Τζάστιν Σάτον, αντιπρόεδρος της Βρετανικής Κτηνιατρικής Ενωσης, δήλωσε: «Τα αναφερόμενα περιστατικά λοιμώδους περιτονίτιδας των αιλουροειδών (FIP) στην Κύπρο είναι κατανοητά ανησυχητικά. Ωστόσο, το FIP είναι μια πάθηση που παρατηρείται σε γάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και έτσι, ενώ οι δοκιμές συνεχίζονται για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για νέο στέλεχος του ιού, η τρέχουσα συμβουλή μας για τους ιδιοκτήτες γατών είναι να επικοινωνήσουν με τον κτηνίατρό τους εάν έχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες για την υγεία του κατοικίδιου ζώου τους». Το FIP θεωρείται θεραπεύσιμο αλλά τα αντι-ιικά φάρμακα μπορεί να κοστίζουν έως και 5.000 στερλίνες ανά θεραπεία.
ΠΟΛΩΝΙΑ
Γάτες θετικές στη γρίπη των πτηνών!
Εν τω μεταξύ, οι πολωνικές Αρχές διερευνούν ένα ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών H5N1 σε οικόσιτες γάτες. Μέχρι τις 11 Ιουλίου 29 γάτες είχαν βρεθεί θετικές στη γρίπη H5N1 από 13 περιοχές της χώρας. Τα συμπτώματα περιελάμβαναν αναπνευστικές δυσκολίες, αιματηρή διάρροια και νευρολογικά συμπτώματα. Εντεκα από τις γάτες έχουν πεθάνει και άλλες 14 έχουν υποστεί ευθανασία. Αν και έχουν προηγουμένως αναφερθεί σποραδικές μολύνσεις της γρίπης H5N1 σε γάτες, «αυτή είναι η πρώτη αναφορά υψηλού αριθμού μολυσμένων γατών σε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή σε μια χώρα» ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.