Σε ρυθμούς ισχυρής ανάπτυξης κινήθηκε η ελληνική οικονομία για δεύτερη συνεχή χρονιά μετά την πανδημία, καθώς το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 5,9% το 2022 σε συνέχεια της αύξησης 8,4% το 2021. Η εικόνα αυτή για την ελληνική οικονομία περιγράφεται στη μελέτη της ICAP η οποία περιλαμβάνεται στην έκδοση «40 κορυφαίοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας» η οποία θα διανεμηθεί το Σάββατο 22 Ιουλίου 2023 με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Το έτος 2022 σηματοδοτήθηκε από την εκτίναξη του κόστους της ενέργειας σε διεθνές επίπεδο, την αύξηση του πληθωρισμού και την έναρξη της πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δημιουργώντας πολυδιάστατα προβλήματα στην αγορά. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ICAP CRIF Νικήτας Κωνσταντέλος, παρά τις δύσκολες αυτές συνθήκες, η ελληνική οικονομία κατάφερε να καταγράψει σημαντική ανάπτυξη.

Οι εκτιμήσεις για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας είναι θετικές και για το 2023, καθώς αναμένεται περαιτέρω άνοδος του ΑΕΠ έστω και με χαμηλότερο ρυθμό, της τάξης του 2,5%, ποσοστό όμως ελαφρώς υψηλότερο των αρχικών προβλέψεων.

Oι τάσεις

Στη μελέτη της ICAP CRIF «Κορυφαίοι κλάδοι στην Ελλάδα» αποτυπώνονται οι τάσεις που χαρακτήρισαν τους διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας τα προηγούμενα έτη, όπως αυτές προκύπτουν από τα οικονομικά δεδομένα και αποτελέσματα σε 51 επιλεγμένους κλάδους. Ενδεικτικά, οι εταιρείες που περιλαμβάνονται στους κλάδους που παρουσιάζονται στην έκδοση κατάφεραν να διαχειριστούν καλύτερα τα κόστη τους, με αποτέλεσμα να αυξήσουν το περιθώριο καθαρού κέρδους. Από τα σχετικά δεδομένα προκύπτει ότι το 2021 ο ελληνικός εταιρικός τοµέας εμφάνισε σηµαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών και εντυπωσιακή διεύρυνση της κερδοφορίας του. Εξετάζοντας τις εταιρείες του μη χρηματοπιστωτικού τοµέα (δείγμα 20.931 επιχειρήσεων) προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε σηµαντικά κατά 26,2% το 2021 σε σχέση µε το 2020 και διαμορφώθηκε σε 183 δισ. ευρώ (έναντι 145 δισ. ευρώ το 2020). Οι πωλήσεις αυξήθηκαν και στους εννέα ευρύτερους κλάδους του εταιρικού τοµέα (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού). Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατέγραψε ο κλάδος των ξενοδοχείων – εστιατορίων (105,8%) και ακολούθησε ο κλάδος της ενέργειας – ύδρευσης (53,0%). Επονται οι κλάδοι της μεταποίησης (31,5%) και των λοιπών υπηρεσιών (20,4%). Τη μικρότερη άνοδο κατέγραψε ο κλάδος των ορυχείων – λατοµείων (7,0%). Οσον αφορά στα συνολικά αποτελέσματα του εταιρικού τοµέα (ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας), το 2021 σε σχέση µε το 2020, διαπιστώνονται ότι παράλληλα µε την αύξηση των συνολικών πωλήσεων (26,2%) ενισχύθηκαν και τα µικτά κέρδη µε τον ίδιο σχεδόν ρυθµό (26,1%). Οι δαπάνες διοίκησης και διάθεσης αυξήθηκαν σε αρκετά µικρότερο ποσοστό (10,9%), οι δε χρηµατοοικονοµικές δαπάνες διευρύνθηκαν µόλις κατά 1,8%. Οι παραπάνω µεταβολές συνέβαλαν στην εντυπωσιακή αύξηση των λειτουργικών αποτελεσµάτων, τα οποία υπερδιπλασιάστηκαν (126,8%) το 2020/2021. Σηµαντική είναι και η αύξηση του µη λειτουργικού αποτελέσµατος, κατά 69,4%. Επίσης  κατακόρυφη ήταν και η αύξηση των καθαρών κερδών, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 11,8 δισ. ευρώ το 2021 από 4,2 δισ. ευρώ το προηγούµενο έτος. Η πλειονότητα των 20.931 εταιρειών (76,1%) ήταν κερδοφόρες το 2021, τα δε κέρδη τους υπερίσχυσαν και καθόρισαν και το συνολικό αποτέλεσµα. Τη µεγαλύτερη συµµετοχή στα κέρδη είχαν οι κλάδοι της μεταποίησης και του εµπορίου.