Με μήκος 72 μέτρα, πέντε φουσκωτά σκάφη και 35μελές πλήρωμα, ο «Τυφώνας» ταξιδεύει όλον τον χρόνο στις τέσσερις γωνιές της Ελλάδας, από τον Αϊ-Στράτη μέχρι τη Γαύδο και από τη Σκιάθο μέχρι τη Δήλο, απορρυπαίνοντας τις ακτές.

Πρόκειται για το επιχειρησιακό πλοίο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης. Το μοναδικό σκάφος που μάχεται καθημερινά με την παράκτια ρύπανση, φτάνοντας πρώτο ακόμη και σε απρόσιτες ακτές.

Οπως εξηγούν στελέχη του Ιδρύματος, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη, οι ελληνικές ακτές είναι εδώ και δεκαετίες μεγάλο θύμα της ρύπανσης.

Η αλόγιστη χρήση πλαστικού, οι καταναλωτικές συνήθειες, η αδιαφορία για τον δημόσιο χώρο και η αμέλεια έχουν, δυστυχώς, συντελέσει στη συσσώρευση απορριμμάτων που επηρεάζουν την αισθητική του τοπίου, επιδρούν στη βιοποικιλότητα, ενώ πλήττουν την οικονομία, την αλιεία και τον τουρισμό. Γι’ αυτό και ο «Τυφώνας» εστιάζει τη δράση του στον καθαρισμό των ακτών, μεταφέροντας τα απορρίμματα που συλλέγονται σε δομές ανακύκλωσης ή ορθής απόρριψης.

Από την έναρξη της δραστηριοποίησής του τον Ιούλιο 2019 μέχρι σήμερα, ο «Τυφώνας» έχει ολοκληρώσει τον καθαρισμό της νησιωτικής ακτογραμμής και μέρους της ηπειρωτικής. Στο διάστημα αυτό, η ομάδα του, η οποία αποτελείται από στελέχη του Ιδρύματος και μόνιμο προσωπικό του σκάφους, έχει «σαρώσει» 658.915 μέτρα ακτογραμμής, έχει καθαρίσει περισσότερες από 3.000 ακτές και έχει απομακρύνει 550 τόνους απορριμμάτων. Στην πλειονότητά τους είναι πλαστικά μιας χρήσης, κομμάτια σκληρού πλαστικού, αλιευτικά εργαλεία, σκοινιά και φελιζόλ, απορρίμματα που μαρτυρούν την έκταση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παράκτιας ρύπανσης στην Ελλάδα.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο η ομάδα του «Τυφώνα» έχει ξεκινήσει έναν δεύτερο κύκλο επαναληπτικών καθαρισμών σε νησιά. Σύμφωνα, δε, με τους ανθρώπους του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουν από την έναρξη του επαναληπτικού κύκλου είναι θετικά, μένει, ωστόσο, να ολοκληρωθεί για να μπορέσουν να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα απορρίμματα που συλλέγονται καθημερινά καταγράφονται σε ειδική εφαρμογή και ζυγίζονται, προσφέροντας πλούτο δεδομένων στην ερευνητική κοινότητα και αποτελώντας χρήσιμη αφετηρία για τη διαμόρφωση πολιτικών προστασίας της παράκτιας ζώνης. Την ίδια στιγμή, αξιοποιώντας τις πολλές του δυνατότητες, ο «Τυφώνας» φιλοξενεί ερευνητικές ομάδες από ελληνικά πανεπιστήμια, υποστηρίζοντας έμπρακτα την επιστημονική τους έρευνα για τη θαλάσσια ρύπανση και την προστασία της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς.