ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, «Σπαρτιάτες», «Νίκη» και Πλεύση Ελευθερίας από τη μια – ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση από την άλλη. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα επαναφέρει την τροπολογία που είχε καταθέσει το 2021 καταλογίζοντας στη ΝΔ «παιχνίδια εντυπώσεων» που αντιμετωπίζουν τους απόδημους ως «εκλογικό κοινό», εκφράζοντας τον φόβο ότι με βάση το δίκαιο του αίματος ο καθένας ο οποίος έλκει καταγωγή από έλληνα πρόγονο δικαιούται να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια και αυτοδικαίως δικαίωμα ψήφου, με κίνδυνο «να υπάρξει ένα εκλογικό σώμα εκτός Ελλάδας ισοβαρές και ισοσθενές με το εκλογικό σώμα εντός Ελλάδας», όπως είπε ο Θ. Ξανθόπουλος.

Το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει το νομοσχέδιο παρά τις «επικοινωνιακές και αντίθετες προς το πνεύμα της συναίνεσης ενέργειες» που απέδωσε ο Π. Δουδωνής στην κυβέρνηση. «Δεν ψηφίζουμε επειδή έχουμε δεσμευθεί ή επειδή μας “στριμώξατε”. Ψηφίζουμε γιατί για εμάς είναι θέμα αρχών» εξήγησε.

Κάθετα αντίθετο εμφανίστηκε το ΚΚΕ δηλώνοντας διά του Γ. Γκιόκα ότι με το δίκαιο του αίματος ο αριθμός των εγγεγραμμένων μπορεί να πάει από 800.000 στα 2 και 3 εκατομμύρια. «Ακόμα και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα θα μπορεί να ψηφίσει επειδή είναι ελληνικής καταγωγής» είπε.

Οι «Σπαρτιάτες» τάχθηκαν υπέρ παρά τις «ελλείψεις, τη σπουδή και τη βιασύνη» που εντόπισε ο Π. Δημητριάδης.

Από τη «Νίκη» ο Γ. Αποστολάκης τάχθηκε υπέρ του «να εξασφαλίζουμε απροϋπόθετα την ψήφο των αποδήμων» σημειώνοντας: «Οι απόδημοι είναι συντηρητικοί και πατριώτες. Φοβάται κάποιος αυτόν τον Ελληνισμό;».

Ο Π. Σαράκης από την Ελληνική Λύση τόνισε πως «κάποιος δεύτερης και τρίτης γενιάς δεν μπορεί να επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα», επιφυλασσόμενος για τη στάση του κόμματός του στην Ολομέλεια.

Η Πλεύση Ελευθερίας διά της προέδρου της Ζωής Κωνσταντοπούλου κατέστησε σαφές ότι «το βήμα αυτό είναι απολύτως αναγκαίο και γι’ αυτό ευπρόσδεκτο, γιατί αίρει πράγματι περιορισμούς οι οποίοι δεν έπρεπε να υπάρχουν».