Τη Δευτέρα η ψήφος των αποδήμων έρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής. Η κυβερνητική πρωτοβουλία, που ήδη συζητήθηκε απ’ την Επιτροπή, έχει ευρεία πλειοψηφία και την ίδια ώρα πυροδοτεί μια αίσθηση αμηχανίας και πονοκεφάλου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που μαζί με το ΚΚΕ (τελικά και η Ελληνική Λύση) δεν θα ψηφίσουν την όλη νομοθετική μεταβολή. Κι αυτό για δύο λόγους.
Πρώτον, γιατί η όλη κουβέντα εσωτερικά – συγκεκριμένα στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος – δεν ήταν ακριβώς εύκολη και δεν είχε ομόφωνο κλίμα. Εδώ πιο ειδικά ακούστηκε και η άποψη πως πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει θετικά το άρθρο και μάλιστα τα στελέχη που πρότειναν κάτι τέτοιο είναι του κλίματος της προεδρικής Κίνησης Μελών (π.χ. ο Νίκος Παππάς).
Δεύτερον, γιατί μια άποψη είναι πως με την καταψήφιση αυτή το κόμμα αποξενώνεται περισσότερο από ένα εκλογικό σώμα που δεν είναι εκ προοιμίου εχθρικό με τον εν λόγω πολιτικό χώρο. Για παράδειγμα, πολλοί θυμίζουν πως αρκετοί νέοι – και δη επιστήμονες – του κύματος του brain drain έφυγαν από τη χώρα για εργασιακούς λόγους μέσα στη δίνη των μνημονίων.
Με δικό της σχέδιο η Κουμουνδούρου
Η Κουμουνδούρου πάντως προτείνει το δικό της σχέδιο-τροπολογία για το θέμα και στην ίδια κατεύθυνση της πρότασης που είχε το 2021 ως απάντηση στα παραπάνω. Εδώ θα προστεθεί και τροπολογία και για τους εργαζομένους του «εσωτερικού» που λόγω εργασίας δεν μπορούν να ψηφίσουν, π.χ. εκείνοι που απασχολούνται στον τουρισμό. Πάντως από τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται κριτική στην κυβέρνηση και στο πεδίο των διαδικασιών που τις περιγράφουν ως fast track και σε μια λογική, όπως λένε, που έχει μόνο εκλογική στόχευση και είναι απλώς στρατηγική πίεσης στην Αριστερά. Συμπληρώνουν δε ότι μόνο η δική τους πρόταση είναι συνθετική και θα είχε πραγματική συναίνεση.
Πάντως, μια άποψη που υπάρχει διάχυτη σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και που θέλει την απλοποίηση των διαδικασιών για την ψήφο των αποδήμων συνώνυμη της αλλοίωσης της εκλογικής πρόθεσης εν Ελλάδι πλέον προσκρούει σε κομμάτι της βάσης κόμματος, αν και η αντιπρόταση του κόμματος φαίνεται προς το παρόν να ομογενοποιεί τη γραμμή του χώρου και προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί ενιαία στην ΚΟ του και κατά την ψήφιση.
Αγκάθι τα αυτοδιοικητικά
Η πρόσφατη ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε εκ νέου τα αυτοδιοικητικά που παραμένουν ακανθώδη για την Κουμουνδούρου. Ο χρόνος πιέζει για τις υποψηφιότητες και αναζητούνται εκείνα τα πολιτικά πρόσωπα που δεν θα οριοθετούν την κάθοδό τους απλώς σε μια «καθαρή» καταγραφή αλλά θα μπορούν να έχουν μια καλή παρουσία αλλά και να διεκδικήσουν δήμους και περιφέρειες. Το κλίμα κλίνει πάντως θετικά προς τον Γιώργο Ιωακειμίδη για την Περιφέρεια Αττικής και παρά τις σοβαρές ενστάσεις σε κομμάτι στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. Καραμάνος) που έχει ήδη συνδιαμορφώσει συμμαχία με πρόσωπα της Κεντροαριστεράς (π.χ. Κατσικάρη) και ασκεί δομική αντιπολίτευση στον Γιώργο Πατούλη. Για τους μεγάλους δήμους είναι το μείζον θέμα αφού μετά το ναυάγιο με τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά (έχει αφήσει ανοιχτό πως θα κατέβει χωρίς το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ) στην Αθήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βρει πρόσωπο (μια εκδοχή θέλει τον Κώστα Ζαχαριάδη υποψήφιο) ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται μερίδα συριζαίων που θέλουν τον Σπύρο Πέγκα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ