Η ΕΕ θα προτείνει ένα ειδικό ταμείο για να διατηρήσει τον στρατό της Ουκρανίας εξοπλισμένο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια με κόστος έως και 20 δισεκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέ Μπορέλ. Η πρόταση δεν θα περιλαμβάνει την άμεση πληρωμή των όπλων της Ουκρανίας από την ΕΕ. Αντίθετα, οι Βρυξέλλες θα βοηθήσουν τις χώρες-μέλη να καλύψουν τα δικά τους έξοδα για την αγορά και τη δωρεά αντικειμένων όπως πυρομαχικά, πυραύλους και τανκς. Θα βοηθήσει επίσης για να χρηματοδοτηθεί εκπαίδευση ουκρανών στρατιωτών, όλα μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη. «Είναι ακόμα το ίδιο εργαλείο, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη, ο οποίος λειτουργεί πολύ καλά και θα συνεχίσουμε να τον χρησιμοποιούμε, αλλά με ένα αφιερωμένο κεφάλαιο μέσα του, με συγκεκριμένη χρηματοδότηση που μπορεί να υπολογιστεί με τα στοιχεία που ανέφερα» είπε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ.
Περισσότερα χρήματα
Μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει διαθέσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας. Τώρα φαίνεται ότι θα αυξηθεί, καθώς θα δίνονται 5 δισ. ευρώ τον χρόνο για την επόμενη τετραετία. Θα εδραιώσει επίσης μια σημαντική αλλαγή για την ΕΕ: Πριν εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία, η ιδέα της επιδότησης αποστολών όπλων από την ΕΕ σε εμπόλεμη ζώνη θα ήταν αδιανόητη. Τώρα είναι στο κατώφλι να κατοχυρωθεί για τα επόμενα χρόνια.
Η ειδική πρόταση στρατιωτικού ταμείου αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της ΕΕ να δείξει τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή της στην Ουκρανία. Η διπλωματική πτέρυγα της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, έχει επίσης συντάξει ένα σχέδιο που προτείνει μια σειρά δεσμεύσεων ασφαλείας τις οποίες μπορεί να αναλάβει η ΕΕ στην Ουκρανία τα επόμενα χρόνια. Προστίθεται επίσης πρόταση της ΕΕ για διάθεση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μεταξύ 2024 και 2027.
Εν τω μεταξύ, στην Ουκρανία τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και το κινεζικό προξενικό κτίριο υπέστη ζημιές χθες στην τρίτη διαδοχική νύχτα αεροπορικών επιδρομών σε λιμάνια στα νότια της χώρας. Η κινεζική κυβέρνηση, σύμμαχος της Μόσχας, δεν σχολίασε αμέσως το περιστατικό, μια ημέρα αφότου ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι 60.000 τόνοι γεωργικών προϊόντων που προορίζονταν για την Κίνα καταστράφηκαν σε επίθεση σε άλλο λιμάνι της Ουκρανίας.
Η Μόσχα είπε ότι πραγματοποίησε «αντίποινα», λίγες μέρες αφότου αποχώρησε από τη συμφωνία που επέτρεπε τις αποστολές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 19 πυραύλους και 19 μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι 5 από τους πυραύλους και 13 από τα drones καταρρίφθηκαν.
Ουκρανοί αξιωματούχοι θεωρούν τις αεροπορικές επιδρομές ως επίθεση στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, επειδή το Κίεβο είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας σιτηρών. Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ζελένσκι, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα ως απάντηση. «Θα δούμε μια έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια; Η διεθνής κοινότητα επιλέγει… να μείνει στην άκρη» έγραψε στο Twitter.