Το κόστος των συστατικών για την παρασκευή ενός παραδοσιακού γαλλικού coq au vin, δηλαδή κόκορα κρασάτου, αυξήθηκε και πάλι τον Ιούνιο, αψηφώντας τη συνεχιζόμενη μείωση του ρυθμού του συνολικού πληθωρισμού δείχνοντας ότι οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας και χονδρικής αργούν να φθάσουν στα ράφια των σουπερμάρκετ. Οπως διαβάζουμε στον ot.gr, ο δείκτης του Bloomberg, ο οποίος υπολογίζει πόσα πρέπει να ξοδέψουν τα νοικοκυριά σε είδη που χρειάζονται για να μαγειρέψουν το συγκεκριμένο πιάτο, σημείωσε άνοδο 10,6% από έτος σε έτος τον Ιούνιο. Από τον Μάιο επιταχύνθηκαν οι ρυθμοί αύξησης των τιμών στα καρότα, τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια. Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου μειώθηκε από 12,4% τον προηγούμενο μήνα, βοηθούμενος από την επιβράδυνση της αύξησης των τιμών των πουλερικών. Ωστόσο, το συνολικό κόστος του πιάτου έφτασε στο νέο υψηλό των 19,42 ευρώ. Ο βασικός πληθωρισμός στη Γαλλία επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο στο χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, στο 5,3%. Ωστόσο, οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων παραμένουν υψηλές στο 13,7%, με τα φρέσκα προϊόντα κατά 14,1% πιο ακριβά.

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε

Ή εγγραφείτε

Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ