«Εμείς επιχειρούμε όπου πάρουμε εντολή», «Εκεί που επιχειρούσαμε εμείς είχε φλόγα. Στο Μάτι δεν μας έδωσε κανένας εντολή να επιχειρήσουμε» .
Οι σαφείς αυτές αναφορές από τα επίσημα χείλη του πληρώματος του μοναδικού Σινούκ που βρέθηκε πάνω από το φλεγόμενο Μάτι την ώρα που οι κάτοικοι απεγνωσμένα προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτό που από την πρώτη στιγμή οι μάρτυρες κατηγορίας – συγγενείς των θυμάτων και πολυεγκαυματίες – λένε και ξαναλένε πέντε ολόκληρα χρόνια: τίποτα στον κρατικό μηχανισμό δεν λειτούργησε οργανωμένα, αντίθετα όλα όσα έγιναν και κυρίως όσα δεν έγιναν οδήγησαν στην εκατόμβη των 104 νεκρών.
«Καταλάβατε γιατί καήκαμε και γιατί θα συνεχίσουμε να καιγόμαστε;» έλεγαν στη διακοπή της δίκης χωρίς να κρύβουν τα συναισθήματα της οργής και της απογοήτευσης, καθώς η χθεσινή συνεδρίαση δεν συνέπεσε μόνο με την επέτειο από την εθνική τραγωδία στο Μάτι, αλλά και με τις εξελισσόμενες φωτιές στη χώρα μας, με τους κατοίκους να αισθάνονται «στο ίδιο έργο θεατές». Και βέβαια για μία ακόμα φορά, με αφορμή τις σωτήριες εκκενώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία 24ωρα δεν μπορούσε παρά να σχολιαστεί ότι ο αριθμός 112 λειτουργεί μετά τη φωτιά στο Μάτι, καθώς τότε κανένας δεν τους ειδοποίησε εγκαίρως να φύγουν από την κόλαση.
«Τις απογευματινές ώρες της 23 Ιουλίου 2018 και ενώ είχα επιχειρήσει στην περιοχή της Κινέτας και είχα επιστρέψει στη βάση, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, μετά από λίγο πήρα εντολή να επιχειρήσω στο Μάτι. Επιχείρησα για δύο ώρες και σαράντα πέντε λεπτά στο βόρειο μέτωπο της φωτιάς και μετά επέστρεψα στα Μέγαρα λόγω και περιορισμού καυσίμου. Η ώρα της αναχώρησής μου ήταν περίπου έξι και δέκα», κατέθεσε ο πιλότος Παναγιώτης Κόνιαρης.
Ο μάρτυρας περιέγραψε ότι την ώρα που επιχειρούσαν υπήρχε πυκνός καπνός.
Δικηγόρος υποστήριξης της κατηγορίας: «Μας είπατε ότι είχε πυκνούς καπνούς και δεν βλέπατε. Μέσα στους οικισμούς μπορούσατε να κάνετε κατάσβεση»;
Μάρτυρας: «Μπορούσα, αν δεν είχε περάσει η φωτιά. Εμείς όμως επιχειρούμε όπου μας δίνουν εντολή».
Ερώτηση: «Με ποια επιχειρησιακά κριτήρια κρίθηκε ότι έπρεπε να ρίξετε νερό βόρεια στη φωτιά και όχι στη Λ. Μαραθώνος, που θα μπορούσατε να καθυστερήσετε και τη διέλευση της φωτιάς».
Μάρτυρας: «Εμείς επιχειρούμε όπου πάρουμε εντολή».
«Δεν μπορούσαν να βοηθηθούν»
«Το ελικόπτερο έφτασε περίπου στις έξι και μισή, η φωτιά στις έξι και τέταρτο είχε περάσει τη Μαραθώνος. Την ώρα που έφτασε ήταν άνευ αντικειμένου ως προς τους ανθρώπους που κάηκαν, οι οποίοι δεν μπορούσαν να βοηθηθούν από τις ρίψεις αυτών των ελικοπτέρων», σχολίασε δικηγόρος που εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων, θέλοντας να καταδείξει τις εγκληματικές παραλείψεις που πλήρωσαν με τη ζωή τους τόσοι κάτοικοι στο Μάτι.
Το γεγονός ότι δεν έλαβαν εντολή να επιχειρήσουν στο Μάτι επιβεβαίωσε και ο συγκυβερνήτης του Σινούκ Νικόλαος Παπαρίζος, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες του έργου που επιτέλεσαν την κρίσιμη εκείνη ημέρα, καθώς όπως είπε «η φωτιά προχωρούσε πολύ γρήγορα» .
«Εμείς επιχειρήσαμε σε κατοικημένη περιοχή. Μας είχαν δώσει ένα συγκεκριμένο κομμάτι του μετώπου, πάνω από τη Μαραθώνος. Η κατάσταση ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Εκεί που επιχειρούσαμε εμείς είχε φλόγα. Στο Μάτι δεν μας έδωσε κανένας εντολή να επιχειρήσουμε», είπε ο μάρτυρας.
Η δίκη διεκόπη λόγω θερινών διακοπών και θα συνεχιστεί την 1η Σεπτεμβρίου, με το δικαστήριο να καλεί για κατάθεση τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο οποίος θεωρείται κρίσιμος μάρτυρας.