Από τη «διπλωματία των σεισμών» στη «διπλωματία της φωτιάς» περνούν Αθήνα και Αγκυρα, με την Τουρκία να στέλνει πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ελλάδα προκειμένου να συμβάλουν στην κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.
Και με το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών να παραμένει εξαιρετικά καλό, παρά τις όποιες «παραφωνίες» μπορεί κατά καιρούς να υπάρχουν προς υπενθύμιση των πάγιων θέσεων της κάθε πλευράς αλλά και για τον κατευνασμό του εσωτερικού ακροατηρίου. Ελλάδα και Τουρκία θα βαδίσουν τον δρόμο της επαναπροσέγγισης με την ενθάρρυνση όχι μόνο της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, με φόντο και τις εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την ευρύτερη περιοχή μέχρι και τις χώρες του Κόλπου αλλάζει, με τη Δύση να προτάσσει τις συνεργασίες και όχι τις έριδες. Με την Τουρκία να δείχνει να ακολουθεί την εν λόγω κατεύθυνση.
Αυτό που ωστόσο παραμένει σε εκκρεμότητα και η Αγκυρα δείχνει ότι θα χρησιμοποιήσει για να διατηρήσει τη σκληρή γραμμή της είναι το Κυπριακό.
Αφού όπως φάνηκε και στην επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, την ημέρα της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η Αγκυρα δεν έχει καμία πρόθεση να υπαναχωρήσει από τις θέσεις που κατευθύνουν σε διχοτομική λύση. Με τον τούρκο πρόεδρο να στέλνει σήμα, επί της ουσίας, πως άλλο Ελλάδα, άλλο Κύπρος για την Τουρκία.
Στις δηλώσεις του άλλωστε στην κατεχόμενη Κύπρο, ο τούρκος πρόεδρος ήταν σαφής αποκλείοντας κάθε περιθώριο επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση συζήτησης μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, καλώντας μάλιστα όλους να δουν τις νέες πραγματικότητες στο νησί και να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος.
Σε αυτό το πλαίσιο οικοδομήθηκε και η νέα πτέρυγα του παράνομου αεροδρομίου Ερτζάν, που εγκαινίασε ο Ερντογάν, την περασμένη εβδομάδα, αφού η Αγκυρα αναζητά τρόπους αναβάθμισης του στάτους των Κατεχομένων, μέσω νέων τετελεσμένων.
Μία απευθείας πτήση άλλωστε από οποιαδήποτε χώρα – πλην Τουρκίας – προς τα Κατεχόμενα θα ήταν το δώρο που αναζητά ο Ερντογάν και μέχρι στιγμής δεν μπορεί να εξασφαλίσει.
Η «διπλωματία της φωτιάς»
Επισημαίνεται ότι, όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, κατόπιν οδηγιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο με εννεαμελές πλήρωμα εστάλησαν στην Ελλάδα.
Η βοήθεια έφτασε το Σάββατο στην Αθήνα, ενώ παρών στην υποδοχή τους ήταν ο τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα Τσαγατάι Ερτζιγές, καθώς και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς. Με την Αγκυρα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ενίσχυση των δυνάμεων αρωγής εφόσον χρειαστεί.
Πέραν της αλληλεγγύης στις καταστροφές άλλωστε, διπλωματικές πηγές τόσο από την Αγκυρα όσο και από την Αθήνα επιμένουν στην ανάγκη σταθερής οικοδόμησης ενός κλίματος ηρεμίας και διαλόγου με διάρκεια, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για συζήτηση λύσεων, ακόμα και υπό νέα δομή εφόσον θεωρηθεί ότι διαδικασίες όπως οι διερευνητικές έχουν εξαντλήσει τα περιθώριά τους και υπάρχει ανάγκη για διαβουλεύσεις σε ανώτερο επίπεδο, που θα προεξοφλούν την πολιτική βούληση.
Να σημειωθεί ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Αγκυρα θέλουν οι τόνοι να παραμείνουν χαμηλά, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ο οδικός χάρτης επαφών που έχει οριστεί, με πρώτο σταθμό τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, προκειμένου να προχωρήσουν στην οργάνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη που θα έχει και ουσιαστικό, αλλά κυρίως συμβολικό χαρακτήρα. Με την Κύπρο να είναι ένα άλλο κεφάλαιο, στο οποίο ο Ερντογάν δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να ακολουθήσει την ίδια πορεία…