Με την παρουσία του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος πήρε μόλις χθες το πρωί εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά την τοποθέτηση βηματοδότη, αλλά και με ομοφωνία από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας καθώς δεν υπήρξε ούτε μία διαρροή από τους 64 βουλευτές που διαθέτει (σε σύνολο 120), εγκρίθηκε ένα από τα πλέον επίμαχα νομοσχέδια που περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος του Ισραήλ.
Οι νέες διατάξεις που τίθενται σε ισχύ αναιρούν ουσιαστικά τη δυνατότητα του Ανώτατου Δικαστηρίου να ακυρώνει κυβερνητικές αποφάσεις, με την αντιπολίτευση και μεγάλο μέρος της κοινωνίας και της εβραϊκής κοινότητας του εξωτερικού να κάνουν λόγο για παραβίαση της αρχής της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και σοβαρό αντιδημοκρατικό ολίσθημα.
Οσον αφορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αποφάσισαν να απέχουν της διαδικασίας ώστε να μην τη νομιμοποιήσουν και σχεδιάζουν πλέον τα επόμενα βήματά τους. «Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να κερδίσει τη μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο», είπε ο Γιάιρ Λαπίντ, επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος, Γιες Ατίντ.
Είχε προηγηθεί η αποτυχία όλων των προσπαθειών εξεύρεσης ενός συμβιβασμού, που εκδηλώθηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή τόσο από τον πρόεδρο της δημοκρατίας Ισαάκ Χέρτζογκ όσο και από τον Αρνον Μπαρ – Νταβίντ, επικεφαλής της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ομοσπονδίας των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας, της Histadrut. Ο τελευταίος, μάλιστα, εκτίμησε ότι οι διαφορές που υπήρχαν τελικά δεν ήταν σημαντικές, για να προσθέσει ότι οι προσπάθειες διαμεσολάβησης απέτυχαν λόγω της επικράτησης πολιτικών ιδιοτροπιών.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με επικεφαλής άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, με σκοπό τη διοργάνωση γενικής απεργίας σε πανεθνικό επίπεδο – κάτι που αποδεικνύει ότι η αναμέτρηση (που διαρκεί 30 εβδομάδες) δεν τελειώνει εδώ, παρά την ψήφιση του νομοσχεδίου από την κυβερνητική πλειοψηφία. Χθες, άλλωστε, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, πραγματοποιήθηκαν νέες μεγάλες διαδηλώσεις με επίκεντρο την Ιερουσαλήμ και κεντρικό σύνθημα «Ντροπή!», στις οποίες σημειώθηκαν και πάλι συγκρούσεις με την αστυνομία.
Νέα παρέμβαση Μπάιντεν
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, παραδοσιακά ο πιο στενός σύμμαχος του Ισραήλ, επανήλθαν χθες στην υπόθεση. «Αποτελεί δυστύχημα το γεγονός ότι η ψηφοφορία διεξήχθη σήμερα και ο νόμος πέρασε με την πιο μικρή δυνατή πλειοψηφία», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, καλώντας εκ νέου την κυβέρνηση Νετανιάχου σε διάλογο με τους αντιπάλους της και συμβιβασμό και εκφράζοντας τη στήριξη του Λευκού Οίκου προς τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του Χέρτζογκ.
Νωρίτερα, όπως ο ίδιος δήλωσε στο δίκτυο Axios, ο Τζο Μπάιντεν είχε επικοινωνήσει προσωπικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, ζητώντας του να μη θέσει σε ψηφοφορία το επίμαχο νομοσχέδιο, χωρίς φυσικά να εισακουστεί.
Σημειώνεται πως το ίδιο Μέσο επικαλείται και πηγές του Πενταγώνου οι οποίες αναφέρουν ότι ανησυχούν έντονα για τις ρωγμές στις τάξεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Ισως δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι ο Νετανιάχου κάλεσε χθες τους στρατιωτικούς να παραμείνουν εκτός της πολιτικής αντιπαράθεσης – επιμένοντας, παράλληλα, πως το νομοσχέδιο αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την ενίσχυση της δημοκρατίας.
Σε αυτό το φόντο, αρκετοί γνωστοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό που διακυβεύεται σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι «το μέλλον της χώρας», όπως σημειώνει ο γνωστός ιστορικός και φιλόσοφος, Γιουβάλ Νόα Χαράρι, τονίζοντας παράλληλα ότι η μεγάλη ελπίδα βρίσκεται στις εκατοντάδες χιλιάδες του κόσμου που έχει κινητοποιηθεί και συνεχίζει να βρίσκεται στους δρόμους.
Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και ο Νταβίντ Γκρόσμαν, ο οποίος, με παρέμβασή του στην ιταλική «la Repubblica», τονίζει πως «ήταν ο Νετανιάχου αυτός που δίχασε το Ισραήλ, όμως ένα καλύτερο μέλλον θα αναδυθεί μέσα από τους αγώνες μας».