Τριπλή παρέμβαση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ετοιμάζει η κυβέρνηση με στόχο τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, τα τιμολόγια μετά το τέλος της εποχής των επιδοτήσεων και τον περιορισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Τα μέτρα που σχεδιάζονται περιέγραψε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν επισκέφτηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσδιορίζοντας χρονικά τις ανακοινώσεις τους στη ΔΕΘ.

Σχετικά με τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι πληροφορίες θέλουν να εξετάζονται μέτρα για χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού. Οπως για παράδειγμα στους πολυτέκνους. Οι πληροφορίες θέλουν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επεξεργάζεται σχέδιο είτε για τη διεύρυνση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου με σκοπό την ένταξη και των πολυτέκνων είτε τη δημιουργία ξεχωριστού τιμολογίου.

Υπενθυμίζεται ότι το ειδικό τιμολόγιο των πολυτέκνων είχε καταργηθεί το 2018. Στη συνέχεια απόφαση του Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε όσους προσέφυγαν και η κυβέρνηση πρόκειται να συμμορφωθεί σε αυτήν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο σκοπεύει στη χορήγηση επιδοτούμενου τιμολογίου σε συνδυασμό και με εισοδηματικά κριτήρια.

Τιμολόγηση

Η δεύτερη παρέμβαση που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η επιστροφή της αγοράς στην κανονικότητα. Δηλαδή στο καθεστώς της ρήτρας αναπροσαρμογής από εκείνο των επιδοτήσεων.

Σκοπός είναι η έγκαιρη ενημέρωση των καταναλωτών ρεύματος για τις αλλαγές που έρχονται αλλά και η ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων. Ετσι ανάμεσα σε αυτά που εξετάζονται είναι και η καθιέρωση ενός τιμολογίου, που θα το προσφέρουν υποχρεωτικά όλες οι εταιρείες, με ανακοίνωση της χρέωσης της κιλοβατώρας κάθε 1η του μηνός.

Για τα παραπάνω η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ετοιμάζει και νομοθετική ρύθμιση.

Στα μέτρα που δρομολογεί άμεσα η κυβέρνηση είναι και η θέσπιση μέτρων για τον περιορισμό της δράσης των στρατηγικών κακοπληρωτών των λογαριασμών ρεύματος. Με τον τρόπο αυτό θα ανταμειφθούν με έναν έμμεσο τρόπο οι συνεπείς καταναλωτές, οι οποίοι τώρα επωμίζονται το κόστος από τα φέσια που αφήνουν οι μπαταχτσήδες.

Πρόκειται για μπαταχτσήδες, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις αλλά και κενά της νομοθεσίας έχουν βρει τρόπο να αφήνουν φέσια στους παρόχους χωρίς μάλιστα να αντιμετωπίζουν την ποινή της απενεργοποίησης του μετρητή τους.

Τα συγκεκριμένα φέσια υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ και γεννήθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Και πώς οι στρατηγικοί κακοπληρωτές καταφέρνουν να ηλεκτροδοτούνται χωρίς να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους;

1. Πριν από τρία χρόνια το ΣτΕ ακύρωσε υπουργική απόφαση του 2016, η οποία προέβλεπε πως ένας καταναλωτής για να αλλάξει πάροχο θα έπρεπε πρώτα να αποπληρώσει ή να διακανονίσει τις οφειλές του.

2. Πριν από έναν χρόνο η κυβέρνηση λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης επέτρεψε στους καταναλωτές την αλλαγή παρόχου καταργώντας το οικονομικό πέναλτι σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης από το πρόγραμμα που είχαν συμφωνήσει με τον προμηθευτή τους.

Τα παράθυρα αυτά στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης επέτρεψαν σε μπαταχτσήδες να αλλάζουν συνεχώς πάροχο αφήνοντας στον προηγούμενο φέσια.

Η παράνομη αυτή πρακτική όπως και οι ρευματοκλοπές επιβαρύνουν τους συνεπείς πελάτες των εταιρειών ρεύματος. Κι αυτό καθώς οι επιχειρήσεις συνυπολογίζουν στις τιμές της κιλοβατώρας τις παραπάνω απώλειες ως κόστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν αποκλείεται να θεσπίσει το δικαίωμα στους προμηθευτές να έχουν τη δυνατότητα αποκοπής της ηλεκτροδότησης σε παλιούς πελάτες τους που άλλαξαν πάροχο αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος.