Περισσότεροι από 50°C στις ΗΠΑ και την Κίνα, περισσότεροι από 45°C στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Πολλές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου υπομένουν, από τις αρχές Ιουλίου, ακραία όσο και δραματικά κύματα καύσωνα.

Τυνησία και Αλγερία κατέγραφαν χθες θερμοκρασίες που πλησίαζαν τους 50 βαθμούς, υπό σκιά, οι πυρκαγιές κατά μήκος των ακτών της Αλγερίας έχουν ήδη στοιχίσει τουλάχιστον 34 ζωές.

Δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν χθες και στη Γαλλία, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Νίκαιας, και στην Τουρκία, κοντά στο θέρετρο Κέμερ, στην επαρχία της Αντάλια. Οσο για την Ιταλία, αυτή έζησε χθες, σύμφωνα με τη διεύθυνση πολιτικής προστασίας της χώρας, «την πιο περίπλοκη μέρα της τελευταίας δεκαετίας» αφού «κόπηκε» στα δύο, με τον καύσωνα και τις φωτιές να ταλαιπωρούν τον Νότο, ειδικά τη Σικελία αλλά και την Καλαβρία, και άγριες καταιγίδες να πλήττουν τον Βορρά, πρωτίστως την ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους μια 16χρονη που καταπλακώθηκε από δένδρο ενώ έκανε κάμπινγκ στον Βορρά, και μία 88χρονη στην περιοχή του Παλέρμο που πέθανε αβοήθητη στο σπίτι της αφού οι πυρκαγιές, που επέβαλαν για λίγες ώρες και το κλείσιμο του αεροδρομίου ενώ απείλησαν για τον αρχαιολογικό χώρο της Σεγέστα, δεν επέτρεψαν στο ασθενοφόρο να πλησιάσει.

Σύμφωνα όμως με τους επιστήμονες, οι καταστροφές αυτές δεν είναι τυχαίες, ούτε οφείλονται σε κάποια φυσική μεταβλητότητα του κλίματος: νέα έρευνα που δημοσίευσε χθες το World Weather Attribution, ένα διεθνές δίκτυο ειδικευμένων ερευνητών, δείχνει πως οι καύσωνες στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική θα ήταν «ουσιαστικά αδύνατοι» χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, ενώ εκείνος που μαίνεται στην Κίνα κατέστη τουλάχιστον 50 φορές πιθανότερος εξαιτίας της.

Ομως η κλιματική αλλαγή που προκαλούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου οι οποίες συνδέονται με ανθρώπινες δραστηριότητες – ιδίως η καύση ορυκτών καυσίμων και η αποψίλωση – δεν αυξάνουν μόνο τη συχνότητα, αυξάνουν και την ένταση και τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα.

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Οι μελέτες των επιστημόνων δείχνουν πως κύματα καύσωνα όπως αυτά που βιώνουμε τον φετινό Ιούλιο ήδη μπορούν να παρουσιαστούν μία φορά κάθε 15 χρόνια στη Βόρεια Αμερική, κάθε 10 χρόνια στη Νότια Ευρώπη και κάθε πέντε χρόνια στην Κίνα και θα φτάσουν να ενσκήπτουν κάθε δύο έως πέντε χρόνια εφόσον η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 2°C.

Επιπλέον, οι τελευταίοι ευρωπαϊκοί, βορειοαμερικανικοί και κινεζικοί καύσωνες ήταν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής κατά 2,5°C, 2°C και 1°C πιο καυτοί αντίστοιχα.

Και όπως σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» η Φρεντερίκε Οτο, κλιματολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, «στο μέλλον, αν συνεχίσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα, το καλοκαίρι αυτό μπορεί να φτάσει να μας φαίνεται ένα ψυχρό καλοκαίρι».