Οι «καυτές αποφάσεις» κλείδωσαν στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο λόγος για κρίσιμα πόστα σε πρεσβείες του εξωτερικού που έπρεπε να καλυφθούν και ο ορισμός των διπλωματών είχε καθυστερήσει και λόγω των εκλογών, αφού είθισται για θέσεις – όπως η Αγκυρα για παράδειγμα – να μη λαμβάνονται αποφάσεις σε προεκλογική περίοδο. Τα κενά που είχαν δημιουργηθεί δεν ήταν λίγα – και ο διορισμός της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου στη θέση της υφυπουργού Εξωτερικών προσέθεσε ένα ακόμα, ίσως το σημαντικότερο: αυτό του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στην Ουάσιγκτον. Οι αποφάσεις του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» για τη μετακίνηση της πρέσβεως Αικατερίνης Νασίκα από την πρεσβεία της Μόσχας όπου υπηρετεί, στην Ουάσιγκτον, στη θέση της Παπαδοπούλου, ενώ στην Αγκυρα τον Χριστόδουλο Λάζαρη θα αντικαταστήσει ο μέχρι σήμερα επιτετραμμένος στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, πρέσβης Θεόδωρος Μπιζάκης. Γυναικεία υπόθεση θα παραμείνει και η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, όπου τη Νασίκα θα αντικαταστήσει η πρέσβης Αικατερίνη Ξαγοράρη.
Η υποψηφιότητα της Νασίκα για την Ουάσιγκτον – όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στα «ΝΕΑ» – ήταν μοναδική, με διπλωμάτες να επισημαίνουν ότι το έργο της θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω του έργου και της προηγούμενης παρουσίας της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, που άφησε βαθύ αποτύπωμα.
Δύσκολα χρόνια προϋπηρεσίας στη Μόσχα
Η Αικατερίνη Νασίκα χαρακτηρίζεται ως διπλωμάτης απόλυτα ικανή για το πόστο που της ανατίθεται, η οποία έχει μάλιστα να επιδείξει και τέσσερα δύσκολα χρόνια προϋπηρεσίας στη Μόσχα, που ξεκίνησαν μεν σε μια περίοδο ομαλότητας, ακολούθησε η επιτυχημένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σότσι το 2021, ωστόσο από το 2022 και μετά ήταν αυτή που κλήθηκε να χειριστεί την κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. .
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο διορισμός της Αικατερίνης Ξαγοράρη στη Μόσχα και το αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα επιχειρήσει να φέρει προσχώματα ή να καθυστερήσει τα διαπιστευτήριά της. Μια διπλωμάτης που χαρακτηρίζεται «senior ambassador» και έχει περάσει από πόστα σε Αδριανούπολη και Αγκυρα, Λευκωσία, στην Αυστραλία, αλλά και στη Διεύθυνση Τουρκίας στο υπουργείο.
Εξαιρετικά σημαντικό και το πόστο που αναλαμβάνει ο νέος πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αγκυρα, Θεόδωρος Μπιζάκης, ο οποίος έχει επίσης υπηρετήσει στο παρελθόν, μεταξύ άλλων και στη Μόσχα. Ο Μπιζάκης θεωρείται άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης της Παπαδοπούλου, που συνεργάστηκε μαζί της στην Ουάσιγκτον. Ο Μπιζάκης θα φτάσει στην Τουρκία σε μια νέα εποχή, που ανοίγει ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, με φόντο τη «διπλωματία των σεισμών» και τις δύο χώρες να έχουν θέσει ψηλά τον πήχη για επανεκκίνηση του διαλόγου, αναζητώντας ακόμα και λύσεις σε προβλήματα δεκαετιών. Με τον ρόλο του να χαρακτηρίζεται κρίσιμος.
Στη θέση του Αλέξανδρου Παπαϊωάννου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Γενεύη, ο οποίος ανέλαβε διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του ΥΠΕΞ, Γιώργου Γεραπετρίτη, θα βρεθεί ο Ιωάννης Γκίκας, μέχρι σήμερα αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος στην ΕΕ. Ενώ στο προξενείο Κωνσταντινούπολης μετακομίζει ο πρώην πρόξενος στη Νέα Υόρκη, Κωστής Κούτρας, μέχρι πρότινος αποσπασμένος στο Μέγαρο Μαξίμου. Στα ονόματα που αξίζει να σημειωθούν είναι και αυτό της Σοφίας Γραμματά που μετακομίζει από την πρεσβεία του Βουκουρεστίου, όπου εκτελούσε και χρέη ειδικής απεσταλμένης για τα Δυτικά Βαλκάνια, στην πρεσβεία των Βρυξελλών. Η Ελλάδα ορίζει επίσης πρεσβευτή στην Τρίπολη, τον Νικόλαο Γαριλίδη, ενώ τέλος στην Αθήνα επιστρέφει από τη Σλοβενία και η πρέσβης Θηρεσία-Παρασκευή Αγγελάτου, προκειμένου να αναλάβει σύμφωνα με τις υφιστάμενες πληροφορίες τη θέση της ΓΓ του ΥΠΕΞ.