Αθώος και για τις εννέα κατηγορίες που τον ήθελαν υπεύθυνο για σεξουαλικά αδικήματα κηρύχθηκε χθες από το δικαστήριο ο Κέβιν Σπέισι.

Ο βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός ξέσπασε σε κλάματα όταν άκουσε την απόφαση των δικαστών και αγκάλιασε τη νομική ομάδα που τον υποστήριξε ώστε να εκδοθεί η αθωωτική απόφαση υπέρ του.

Ο 64χρονος Σπέισι, σε μια από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις του κινήματος #metoo στη Βρετανία, κατηγορούνταν για εννέα σεξουαλικά αδικήματα εις βάρος τεσσάρων ανδρών ηλικίας 20-30 ετών μεταξύ των ετών 2001 και 2013. Ο ίδιος είχε εξαρχής αρνηθεί τις κατηγορίες ισχυριζόμενος ότι οι κατήγοροι είχαν οικονομικά κίνητρα και ότι ένα από τα φερόμενα ως θύματα ζητούσε διαρκώς χρήματα.

Κατά τη δίκη που διήρκησε τέσσερις εβδομάδες στο δικαστήριο του Σάουθγουαρκ η εισαγγελέας κατηγόρησε τον Σπέισι ότι εκμεταλλεύτηκε τη φήμη και τη δύναμή του για να κακομεταχειριστεί τους καταγγέλλοντες. Ωστόσο, οι ένορκοι απέρριψαν τους ισχυρισμούς της και τάχθηκαν υπέρ εκείνων του κατηγορουμένου που υποστήριξε πως η σεξουαλική συνεύρεσή του με τους καταγγέλλοντες ήταν συναινετική, ενώ ορισμένα από τα περιστατικά για τα οποία κατηγορούνταν ανέφερε ότι δεν συνέβησαν ποτέ.

Ο Σπέισι είχε προηγουμένως αρνηθεί 12 κατηγορίες – επτά σεξουαλικές επιθέσεις, τρεις άσεμνες επιθέσεις, μία κατηγορία για την πρόκληση σεξουαλικής δραστηριότητας χωρίς συγκατάθεση και μία κατηγορία για την πρόκληση διεισδυτικής σεξουαλικής δραστηριότητας χωρίς συγκατάθεση.

Μια άλλη κατηγορία για άσεμνη επίθεση προστέθηκε στη διάρκεια της δίκης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των φερόμενων αδικημάτων που αναφέρονται στο κατηγορητήριο σε 13.

Την περασμένη Τετάρτη, οι τέσσερις κατηγορίες διαγράφηκαν από τον δικαστή για νομικούς λόγους.