Τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία παρουσία του στο Φεστιβάλ Βενετίας με την «Ευνοούμενη» που κέρδισε δύο βραβεία και αργότερα έφτασε ως τα Οσκαρ, ο Γιώργος Λάνθιμος, στα 50 του, συμμετέχει και πάλι εντός διαγωνισμού στην κινηματογραφική Μόστρα που φέτος συμπληρώνει 80 χρόνια.
Και μάλιστα, ακριβώς λόγω του επετειακού χαρακτήρα της, η φετινή διοργάνωση είναι από τις δυνατότερες των τελευταίων 10 χρόνων με πλήθος μεγάλων ονομάτων στο εντός όπως και στο εκτός διαγωνισμού πρόγραμμα.
Κατ’ αρχάς, το γεγονός ότι δύο σπουδαίοι σκηνοθέτες που ανήκουν πλέον στη γενιά των βετεράνων, ο Πολωνός Ρόμαν Πολάνσκι και ο Αμερικανός Γούντι Αλεν, παρουσιάζουν στα 90 του ο πρώτος και στα 88 του ο δεύτερος τις τελευταίες ταινίες τους στη Μόστρα, λέει από μόνο του πολλά.
Και οι δύο συμμετέχουν εκτός συναγωνισμού, ο μεν Πολάνσκι με το «Κάστρο» (The Castle), ο δε Αλεν με το «Coup de chance» που γύρισε στη Γαλλία και στα γαλλικά με πρωταγωνιστές εκτός άλλων τον Μελβίλ Πουπό και τη Λου Ντε Λαζ.
Η βρετανικής παραγωγής ταινία «Poor things» στην οποία πρωταγωνιστούν οι Εμα Στόουν, Μαρκ Ράφαλο, Γουίλεμ Νταφόε και Χάνα Σιγκούλα, αποτελεί την τρίτη συμμετοχή του έλληνα σκηνοθέτη στη Μόστρα μετά τις «Αλπεις» και την «Ευνοούμενη», που και οι δύο έφυγαν με βραβεία. Ειδικά η «Ευνοούμενη», μετά τη Βενετία σε ό,τι αφορά τα βραβεία έφτασε ως τα Οσκαρ αποσπώντας 10 υποψηφιότητες (ανάμεσά τους και για το βραβείο σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας). Εν τέλει κέρδισε μόνο ένα, το Α’ γυναικείου ρόλου για την Ολίβια Κόλμαν.
Οι ημερομηνίες διεξαγωγής της φετινής Μόστρα είναι από την Τετάρτη 30 Αυγούστου μέχρι το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, όμως η φετινή απεργία των ηθοποιών στην Αμερική έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και σε διοργανώσεις όπως των μεγάλων φεστιβάλ.
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ματαίωση της προβολής της ταινίας έναρξης του φεστιβάλ, «Challengers», του Λούκα Γκουαντανίνο, ύστερα από την απόφαση που πήρε το στούντιο παραγωγής της Amazon.
Σε κάθε περίπτωση ταινίες με την υπογραφή πολύ γνωστών σκηνοθετών διαγωνίζονται για τον Χρυσό Λέοντα και τα άλλα βραβεία, ενώ ακόμα και στο εκτός συναγωνισμού πρόγραμμα ξεχωρίζουν επίσης ο Γουές Αντερσον με την τελευταία δημιουργία του «The wonderful story of Henry Sugar» όπου συμπρωταγωνιστούν οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και Ρέιφ Φάινς, ο Γουίλιαμ Φρίντκιν του «Εξορκιστή» με το «The Caine Mutiny Court – martial» όπου πρωταγωνιστεί ο Κίφερ Σάδερλαντ και ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ («Πριν το ξημέρωμα», «Πριν το ηλιοβασίλεμα», «Πριν τα μεσάνυχτα») με το «Hit man».
21 ταινίες για τον Χρυσό Λέοντα
Το «Poor things» του Γιώργου Λάνθιμου πάντως, το οποίο ακούγεται ως μια «λοξή» ματιά πάνω στον μύθο του τέρατος του Φρανκενστάιν, βρίσκεται «αντιμέτωπο» με πάρα πολύ δυνατά ονόματα, τουλάχιστον από την Αμερική.
Κατ’ αρχάς στον διαγωνισμό συμμετέχει ο Μάικλ Μαν με το «Ferrari», βιογραφικό έπος για τον μεγιστάνα της αυτοκινητοβιομηχανίας Ferrari Ενζο Φεράρι, τον οποίο υποδύεται ο Ανταμ Ντράιβερ. Εν συνεχεία θα βρούμε το θρίλερ «The killer» σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίντσερ με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Φασμπέντερ.
Η Σοφία Κόπολα, κάτοχος Χρυσού Λέοντα για την ταινία «Somewhere», παρουσιάζει την τελευταία ταινία της, «Priscilla». Και τέλος. ο Μπράντλεϊ Κούπερ θα είναι στη Μόστρα με τον «Maetsrto», επίσης βιογραφική ταινία για τον μουσικοσυνθέτη Λέοναρντ Μπέρνσταϊν τον οποίο υποδύεται ο ίδιος.
Μια ακόμα Αμερικανίδα, η Αβα Ντιβερνέ, εμφανίζεται για πρώτη φορά στο διαγωνιστικό πρόγραμμα της Μόστρα με το «Origin», ενώ στο πρόγραμμα υπάρχει και η τελευταία ταινία του Μεξικανού Μισέλ Φράνκο, «Memory», όπου πρωταγωνιστεί η Τζέσικα Τσαστέιν.
Δύο συμμετοχές γάλλων δημιουργών, του Λικ Μπεσόν με το «Dogman» και του Μπερτράν Μπονελό με το «La bete» με πρωταγωνίστρια τη Λεά Σεϊντού και μία από το Βέλγιο, της Φιέν Τροχ με τη «Holly», αναμένεται να κινήσουν επίσης την περιέργεια, ενώ στο διαγωνιστικό της Μόστρα εμφανίζεται και ένας δανός ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης, ο Νικολάι Αρσέλ, ο οποίος συμμετέχει με το «Bastarden» όπου πρωταγωνιστεί ο Μαντς Μίκελσεν.
Λόγω του επετειακού χαρακτήρα του φέτος, το φεστιβάλ έχει πολλές συμμετοχές ιταλών δημιουργών: ο Ματέο Γκαρόνε θα είναι εκεί με το «Io capitano», ο Στέφανο Σολίμα παρουσιάζει το «Adagio», ο Πιέτρο Καστελίτο (γιος του Σέρτζιο Καστελίτο) διαγωνίζεται με το «Enea» όπου πρωταγωνιστεί ο ίδιος, ο Σαβέριο Κονστάνζο συμμετέχει με το «Finalmente l’ alba» και, τέλος, ο Εντουάρντο Ντε Αντζελις σκηνοθετεί τον Πιερ Φραντσέσκο Σαβίνο στον πρωταγωνιστικό ρόλο του «Comadante».
Από την Ιαπωνία ο βραβευμένος με το Οσκαρ διεθνούς ταινίας Ριουσούκε Χαμαγκούτσι εμφανίζεται με την ταινία «Aku wa sonzai sinai» («Το κακό δεν υπάρχει») και από την Πολωνία η Ανιέσκα Χόλαντ με το «Zielona Granica» («Το πράσινο σύνορο») και οι Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα και Μίχαλ Ενγκλερτ με την ταινία «Woman of». Η Λατινική Αμερική έχει μια συμμετοχή από τη Χιλή, του Πάμπλο Λαρέν («No», «Jackie» κ.ά.) με το «El conde» και, τέλος, υπάρχει και η γερμανική συμμετοχή με την ταινία «Die theorie Von Allem» του Τιμ Κρέγκερ.