Ο Παναθηναϊκός την έκανε λοιπόν τη δουλειά του στη Σλοβακία και όχι απλώς την έκανε, αλλά ουσιαστικά εξασφάλισε ήδη την πρόκριση για τον επόμενο προκριματικό γύρο του Champions League. Κάτι που σύμφωνα με το υπάρχον φορμάτ σημαίνει πως «κλείδωσε» αυτόματα τη συμμετοχή του στους ομίλους του Europa League και έγινε η δεύτερη ελληνική ομάδα, μετά την ΑΕΚ, που θα παίξει φέτος στην Ευρώπη τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο. Εντάξει, πολλά έχουν δει τα μάτια μας στο ποδόσφαιρο, αλλά αν κάποιος παρακολούθησε το πρώτο ματς με την Ντνίπρο-1 και πιστεύει ότι οι Ουκρανοί στην κατάσταση που είναι μπορούν να κάνουν ζημιά στη Λεωφόρο, μάλλον βρίσκεται εκτός πραγματικότητας.

Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έβαλε συνεπώς τις βάσεις από το πρώτο της παιχνίδι αυτό το καλοκαίρι για να φτιάξει το ευρωπαϊκό της μέλλον και να μαζέψει βαθμούς που θα της επιτρέψουν τα επόμενα χρόνια να έχει ευνοϊκότερες κληρώσεις. Βαθμούς που είναι πολύτιμοι και για την Ελλάδα η οποία μετά τη 15η θέση που είχε φτάσει πρόπερσι, τώρα ξεκίνησε από την 20ή (19η ουσιαστικά λόγω του αποκλεισμού των Ρώσων) και με μία χρονιά ανάλογη με την περσινή μπορεί να βρεθεί ακόμη πιο χαμηλά. Γι’ αυτό και είναι μεγάλη ανάγκη για το ελληνικό ποδόσφαιρο να έχουν επιτυχίες και οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης.

ΠΑΟΚ και Αρης ρίχνονται απόψε στη «μάχη» των προκριματικών του Conference League κόντρα σε Μπεϊτάρ και Αραράτ αντίστοιχα και θεωρητικά τουλάχιστον είναι και οι δύο φαβορί. Το ιδανικό θα είναι να προκριθούν αμφότεροι και γιατί όχι, ακόμη και με τέσσερις νίκες. Ναι, είναι δύσκολο, αλλά είναι ανάγκη να προκριθούν όμως ώστε να συνεχίσουμε με πέντε ομάδες τον Αύγουστο όταν θα μπουν στο παιχνίδι και οι ΑΕΚ, Ολυμπιακός. Κάθε βαθμός, κάθε αποτέλεσμα και φυσικά κάθε πρόκριση είναι υπερπολύτιμη αυτή τη σεζόν αν δεν θέλουμε τα επόμενα χρόνια οι ομάδες μας να μπαίνουν στους προκριματικούς των ευρωπαϊκών διοργανώσεων από τον πρώτο γύρο και να εκκινούν την προετοιμασία τους από αρχές Ιουνίου.