Πριν ακόμη καλά – καλά αποτιμήσουμε την παρουσία του «συμβεβλημένου» με τον Κασιδιάρη κόμματος που μπήκε στη Βουλή, ο κατάδικος ποινικός νεοναζί ανακοίνωσε πως σκοπεύει να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.

Οι πληροφορίες λένε πως σχεδιάζεται ένα ακόμη νομοθετικό «μπλόκο», ειδικά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε να εμποδίσει κι αυτή του την προσπάθεια. Εχει διατυπωθεί, από απολύτως καλόπιστα χείλη και πένες, η άποψη ότι οι αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις κι η κομματική αντιπαράθεση που προκάλεσαν τον ηρωοποίησαν στο κοινό του. Από την άλλη, το δόγμα της «μαχόμενης δημοκρατίας» τον κράτησε μακριά από αντιπροσωπευτικό της σώμα. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

Αρα, αυτό στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε είναι ότι οι νόμοι αυτοί, όσο χρήσιμοι κι αν είναι, αν χρειασθεί, πρέπει να βελτιωθούν. Η δημοκρατία απαιτεί την αντίσταση των πολιτικών δυνάμεών της, την πολιτική διαχείριση του ακροδεξιού κινδύνου, την εγρήγορση της Κοινωνίας των Πολιτών.

Ας σταματήσουν, για παράδειγμα, τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να τσακώνονται πια για το ποιος «έθρεψε» περισσότερο το κακό κι ας συγκεντρωθούν στο ξερίζωμά του. Ας θεραπευτούν, επιτέλους, τα όποια συστημικά κενά που επιτρέπουν στον κατάδικο να οργανώνεται πολιτικά μέσα από τις φυλακές. Κι ο κάθε πολίτης ξεχωριστά ας αναλάβει την ευθύνη του όταν έρθει η ώρα της κάλπης. Η δημοκρατία χρειάζεται τους νόμους που την προστατεύουν, ναι. Αλλά χρειάζεται και σοβαρότητα. Από όλους.