Σε πρωτόγνωρη δοκιμασία βρίσκεται το σύστημα ηλεκτρισμού της χώρας εξαιτίας του πρωτοφανούς παρατεταμένου καύσωνα και των πυρκαγιών που ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Το τρίτο κύμα καύσωνα που αναμένεται εντός της εβδομάδας έρχεται να επιβαρύνει τις γραμμές μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ και το δίκτυο διανομής μέσης και χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ. Καλώδια, μετασχηματιστές και λοιπός εξοπλισμός σε Κέντρα Υψηλής και Υπερυψηλής Τάσης και Υποσταθμούς καταπονούνται εδώ και ένα δεκαήμερο με τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας να κυμαίνεται σταθερά πάνω από τα 9.600 Μεγαβάτ μέχρι και πάνω από τα 10.000 Μεγαβάτ ημερησίως και συγκεκριμένα τις μεσημβρινές ώρες.

Τα κλιματιστικά και οι υψηλές θερμοκρασίες ασκούν διπλή πίεση στο σύστημα, ενώ εντός της εβδομάδας με τους 45 και 46 βαθμούς Κελσίου η ζήτηση ρεύματος αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ φτάνοντας ακόμη και στα 11.000 Μεγαβάτ.

Πάντως, προσώρας, τα προβλήματα στην υψηλή και υπερυψηλή τάση ήταν περιορισμένα. Οι όποιες βλάβες εκδηλώθηκαν αποκαταστάθηκαν γρήγορα από τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ που βρίσκονται επί ποδός.

Αλλά και το δίκτυο διανομής ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες και οι βλάβες περιορίστηκαν σε διακοπές ολίγων ωρών και λεπτών σε περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής. Ζημιές βέβαια προκλήθηκαν στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ σε μέρη όπου η πύρινη λαίλαπα έκαψε τα πάντα στο πέρασμά της, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Ρόδο. Στο νησί η φωτιά οδήγησε τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΗ να θέσουν εκτός λειτουργίας τον έναν από τους δύο θερμοηλεκτρικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αποτέλεσμα η ηλεκτροδότηση να γίνεται εκ περιτροπής.

Το σύστημα ηλεκτρισμού αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας. Η πρόσθετη ισχύς των φωτοβολταϊκών και αιολικών τα τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει την ηλεκτροπαραγωγή. Ταυτόχρονα, σε φουλ λειτουργία βρίσκονται οι θερμικές μονάδες της ΔΕΗ και των ανεξάρτητων παραγωγών, ενώ ακόμη και οι δύο νέες μονάδες Πτολεμαΐδα 5 (ΔΕΗ) και Αγ. Νικόλαος (Mytilineos) παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, αν και ακόμη βρίσκονται σε δοκιμαστικό στάδιο.