Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν κρίνεται μόνο στην πρόληψη ή στη διαχείριση της κατάστασης σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο – και στα δύο, αποδείχθηκε πως υπάρχουν ακόμα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε ο κρατικός μηχανισμός να μπορεί να αντιδρά όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται στις εντεινόμενες συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Η τρίτη υποχρέωση είναι εξίσου σημαντική και αφορά την αποκατάσταση των πυροπλήκτων, οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες είδαν την περιουσία τους να καίγεται, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα για να τη σώσουν.

Η σωστή καταγραφή των ζημιών από τον κρατικό μηχανισμό είναι το πρώτο βήμα, ώστε οι πολίτες που βρέθηκαν να μετρούν τις απώλειές τους να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Σ’ αυτό το πλαίσιο ταχύτητας και ενεργοποίησης, η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί αρωγός για την αποκατάσταση των ζημιών, τη διευκόλυνση των συναλλαγών τους με το κράτος, αλλά και την αξιοποίηση πιο ευνοϊκών ρυθμίσεων που θα τους ανακουφίσουν τους επόμενους μήνες.

Η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των περιοχών που κάηκαν πρέπει να είναι η προτεραιότητά της και τα πρώτα μέτρα έχουν ήδη ανακοινωθεί. Δεν βρισκόμαστε πια σε προεκλογική περίοδο, ο φόβος μιας άμεσης κρίσης των πολιτών στις κάλπες δεν υπάρχει. Η κρατική μέριμνα στους πυρόπληκτους, ωστόσο, παραμένει σημαντική ακόμα και όταν έχουν τελειώσει τα πολιτικά γεγονότα.