Αισιόδοξος ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ δήλωσε, μιλώντας αποκλειστικά στα «ΝΕΑ», ο πρώτος τη τάξει υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας λόρδος Ταρίκ Μαχμούντ Αχμαντ. Ο ισχυρός πολιτικός των Συντηρητικών – και πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος – επανέλαβε, ακόμη, τη δέσμευση της κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ να στηρίξει τις προσπάθειες για μια «δίκαιη και βιώσιμη» λύση, καλώντας όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να τερματιστεί η διχοτόμηση του νησιού. «Εκτιμώ ότι το πλαίσιο που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Εθνη για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα παρέχει τη βάση για το πώς μπορεί να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», τόνισε ο υφυπουργός του Φόρεϊν Οφις, προσθέτοντας: «Προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση εργαζόμαστε μαζί με όλες τις πλευρές».
Ο λόρδος Αχμαντ, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα Ηνωμένων Εθνών, διαβεβαίωσε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει προσηλωμένο στην εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού» και ζήτησε από τα εμπλεκόμενα μέρη να πράξουν το ίδιο: «Ολες οι πλευρές πρέπει να μετάσχουν με όλες τις δυνάμεις τους σε αυτή τη διαδικασία. Η Βρετανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια νέα προσπάθεια για επίτευξη λύσης». Ο Αχμαντ, από τους πλέον πολύπειρους κυβερνητικούς αξιωματούχους του Φόρεϊν Οφις, κατέχει τον θώκο αυτόν τα τελευταία έξι χρόνια, υπηρετώντας διαδοχικά τέσσερις πρωθυπουργούς: την Τερίζα Μέι, τον Μπόρις Τζόνσον, τη Λιζ Τρας και τον Ρίσι Σούνακ. Ερωτηθείς αν αισιοδοξεί ότι μπορεί να βρεθεί λύση – στον απόηχο και των πρόσφατων δηλώσεων Ερντογάν από την κατεχόμενη Κύπρο – απάντησε: «Θα πρέπει πάντα να παραμένουμε αισιόδοξοι ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Ασφαλές μέλλον. Ο 55χρονος λόρδος, γιος μεταναστών από το Πακιστάν, ήταν την περασμένη εβδομάδα ομιλητής σε εκδήλωση στο βρετανικό κοινοβούλιο με θέμα «Η Κύπρος ως περιφερειακός παράγοντας: προοπτικές, προκλήσεις και εξελίξεις», την οποία διοργάνωσαν η Διακομματική Κοινοβουλευτική Ομάδα για την Κύπρο και η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου. «Εχω πλήρη επίγνωση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν και πρέπει να συνεχίσουν να διαδραματίζουν τα Ηνωμένα Εθνη. Πιστεύουμε ότι το καλύτερο είναι να βρεθεί λύση που θα είναι σύμφωνη με τις παραμέτρους του ΟΗΕ, λύση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», τόνισε ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνου Κόμπου, βρετανών βουλευτών και μελών της κυπριακής παροικίας της Βρετανίας. «Πιστεύουμε ότι μια τέτοια διευθέτηση θα δημιουργήσει ένα λαμπρότερο, πιο σταθερό και πιο ασφαλές μέλλον για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή. Μια ειρηνική και ευημερούσα Κύπρος θα ωφελήσει την ίδια την Κύπρο, την Ευρώπη, την ευρύτερη περιοχή, τον κόσμο, αλλά και τη Βρετανία, ως στενό της εταίρο», κατέληξε ο λόρδος Αχμαντ.
Πάγια θέση του Λονδίνου. Το Λονδίνο είχε υπενθυμίσει την πάγια θέση του για το Κυπριακό μόλις πριν από τρεις εβδομάδες. «Η κυβέρνησή μας παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη μιας διευθέτησης του Κυπριακού εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ», είχε δηλώσει ο έτερος υφυπουργός Εξωτερικών Λίο Ντόχερτι. Τον περασμένο Μάρτιο, η εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού είχε πει στα «ΝΕΑ» ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση της Βρετανίας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε μια λύση σύμφωνη προς τις παραμέτρους του ΟΗΕ, που θα βασίζεται στο μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». Στις 15 Μαΐου, ο Ντόχερτι είχε υπενθυμίσει ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα, με μόνη εξαίρεση την Τουρκία, δεν αναγνωρίζει την αυτοαποκαλούμενη “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” ως ανεξάρτητο κράτος». Εναν μήνα νωρίτερα, είχε υπογραμμίσει ότι η Βρετανία υποστηρίζει «το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται οποιοδήποτε πετρέλαιο και φυσικό αέριο υπάρχει στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της». Τον Φεβρουάριο, πέντε βρετανοί βουλευτές ταξίδεψαν στα Κατεχόμενα και συναντήθηκαν με τον Τατάρ. Επειτα από διαμαρτυρία κυπριακών οργανώσεων, το Φόρεϊν Οφις έκανε λόγο για «ιδιωτική και ανεπίσημη επίσκεψη». Τον επόμενο μήνα, ο Τατάρ συνάντησε στο Λονδίνο βρετανούς βουλευτές, μεταξύ τους τον πρώην ηγέτη των Συντηρητικών Ιαν Ντάνκαν Σμιθ.