Εκατομμύρια ευρώ φέρεται να είχαν διακινηθεί μέσω συστήματος τύπου «καρουζέλ» με τη συμμετοχή επιχειρηματία, διευθυντή υποκαταστήματος μεγάλης τράπεζας και δύο λογιστικών γραφείων που έχουν βρεθεί εδώ και μέρες στο μικροσκόπιο της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.
Με εντολή του επικεφαλής της Αρχής επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και ακινήτων, προσώπων που έχουν εντοπιστεί και τα οποία φέρεται να συμμετείχαν στην ερευνώμενη υπόθεση.
Με τα έως τώρα ευρήματα οι Αρχές ερευνούν αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Μεταξύ των πρωταγωνιστών του παζλ των εταιρειών – μαϊμού που είχαν δημιουργηθεί, φέρεται να είναι ο διευθυντής του υποκαταστήματος της τράπεζας στα νότια προάστια, ο οποίος έχει τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα.
641 έλεγχοι
στον καύσωνα
Σε 641 ελέγχους εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, κατά τη διάρκεια του καύσωνα «Κλέων», προχώρησε η Επιθεώρηση Εργασίας. Ο απολογισμός των ελέγχων αφορά την περίοδο 14-26 Ιουλίου, σε ώρες και συνθήκες που προβλέπονταν με σχετική υπουργική απόφαση, για όλες τις εξωτερικές εργασίες (διανομείς, εργοτάξια, οικοδομές, ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες κ.ά.).
Στο σύνολο των 641 ελέγχων, σε 55 περιπτώσεις επιβλήθηκαν χρηματικές κυρώσεις συνολικού ποσού 110.000 ευρώ και σε 18 από αυτές παύση των εργασιών. Οι 179 από τους ελέγχους έγιναν σε διανομείς. Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν πρόσθετα αυτών που γίνονται με βάση το ετήσιο επιχειρησιακό σχέδιο της Επιθεώρησης Εργασίας και επιπλέον των ελέγχων που διεξάγονται σε δραστηριότητες σχετικές με τον τουρισμό, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.
Ο Πούτιν, η Beyoncé
και ο πληθωρισμός
Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης έχουν καταλήξει ότι το τρίπτυχο που φέρει την ευθύνη για τα πληθωριστικά δεινά αποτελείται από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον κορωνοϊό και την… Beyoncé. Παρότι όλοι τους έχουν κατηγορηθεί για τον πληθωρισμό στα ύψη, όπως γράφει το «Economist», η αμερικανίδα τραγουδίστρια δεν θεωρείται σημαντική μακροοικονομική δύναμη. Η αλήθεια είναι ότι οι τιμές των ξενοδοχείων στη Στοκχόλμη τον Μάιο, οπότε η Beyoncé πραγματοποίησε μια sold out συναυλία, αυξήθηκαν σημαντικά, με δεδομένο ότι 46.000 θαυμαστές της συνέρρευσαν στη σουηδική πρωτεύουσα.
Ενστάσεις για το
τέλος επιτηδεύματος
Από την Παρασκευή μέχρι και τις 28 Αυγούστου θα γίνονται δεκτές οι ενστάσεις από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που διαπίστωσαν πως δεν ήταν στις λίστες των δικαιούχων απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος, λόγω των προσλήψεων που έκαναν το 2022. Πρόκειται για επιχειρήσεις που δεν έλαβαν μήνυμα της ΑΑΔΕ, αλλά πληρούν τα κριτήρια του τζίρου (έως 2.000.000 ευρώ) και της αύξησης των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης (κατά τουλάχιστον 25%) προκειμένου να γλιτώσουν το «χαράτσι» που κυμαίνεται από 400 έως και 1.000 ευρώ.
Airbnb:
Ρεκόρ ζήτησης
Σπάει κάθε ρεκόρ η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb) στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας AirDNA, στην Ελλάδα η ζήτηση σημείωσε εκρηκτική άνοδο και αυξήθηκε κατά 50,5% τον Ιούνιο του 2023 σε σχέση με πέρυσι, ενώ η προσφορά αυξήθηκε μόνο κατά 13,3%, ωθώντας την πληρότητα επίσης σε άνοδο κατά 14,6%. Την ίδια ώρα, η μέση τιμή διανυκτέρευσης αυξήθηκε κατά 18% και σκαρφάλωσε στα 227 ευρώ, που αποτελεί την πιο υψηλή τιμή σε 20 ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, η Ελλάδα – στο ίδιο επίπεδο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – καταγράφει 16% άνοδο στις διανυκτερεύσεις για τους επόμενους έξι μήνες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.