Παράπλευρες απώλειες στον πόλεμο της Ουκρανίας θα έχει, όπως φαίνεται, το πραξικόπημα που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στον Νίγηρα. Η μία από αυτές σχετίζεται με την εξάρτηση της Γαλλίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από το ουράνιο της χώρας.
Ο Νίγηρας καλύπτει το 15% των αναγκών της Γαλλίας σε ουράνιο και το ένα πέμπτο των συνολικών εισαγωγών ουρανίου από την ΕΕ.
Το 2021, μάλιστα, η αφρικανική αυτή χώρα ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής της ΕΕ σε ουράνιο, με δεύτερο το Καζαχστάν και τρίτη τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Φουκ-Βιν Νγκουγέν, ειδικό για την ενέργεια στο Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ του Παρισιού, η ένταση που έχει σημειωθεί εκεί τις τελευταίες ημέρες μπορεί να αναγκάσει την ΕΕ να αναβάλει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας στον πυρηνικό τομέα.
«Το ουράνιο – και γενικά η πυρηνική ενέργεια – δεν υπόκεινται ακόμη σε κυρώσεις», τόνισε. «Αν η κατάσταση στον Νίγηρα χειροτερέψει, αυτό σίγουρα θα περιπλέξει σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο την επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό ουράνιο».
Οι πραξικοπηματίες συνέλαβαν χθες άλλους τρεις πολιτικούς της προηγούμενης κυβέρνησης και κατηγόρησαν τη Γαλλία ότι σχεδιάζει στρατιωτική επέμβαση με στόχο την απελευθέρωση του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ, ο οποίος κρατείται.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την κατηγορία αυτή, επανέλαβε όμως ότι αναγνωρίζει μόνο τον Μπαζούμ.
Η μετανάστευση
Μια άλλη παράπλευρη απώλεια του πραξικοπήματος σχετίζεται με τη μετανάστευση.
Οπως προειδοποίησε ο Ουλφ Λέσινγκ, επικεφαλής του προγράμματος για το Σαχέλ στο Ιδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ (KAS), «χωρίς τον Νίγηρα η στρατηγική της Ευρώπης είναι πολύ πιθανό να καταρρεύσει».
Οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί πρακτικά θα ακυρωθούν αν το νέο στρατιωτικό καθεστώς στον Νίγηρα επιλέξει να μη συνεχίσει τη συνεργασία με την Ευρώπη.
Ο Νίγηρας αποτελεί μέρος-κλειδί της διαδρομής που παίρνουν πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική που φεύγουν για να σωθούν από τη βία και την ανέχεια με την ελπίδα να βρουν καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.
Οι Βρυξέλλες συνεργάζονται με τη Νιαμέι από το 2015, με σκοπό κυρίως να κλείσει το τμήμα της οδού που παίρνουν πολλοί μετανάστες από την Αγκαντέζ, στην έρημο, προς τη Λιβύη και τις ακτές της στη Μεσόγειο. «Αν ανοίξει ξανά η μεταναστευτική οδός από τους πραξικοπηματίες, η Ευρώπη θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί μαζί τους», τονίζει ο Λέσινγκ.