Το μοτίβο αξιοποιήθηκε δύο φορές, μία στη Δυτική Μακεδονία και μία στη Θεσσαλία: πρώτα, οι ανακοινώσεις για τη στήριξη των περιφερειαρχών ήρθαν από το ΠΑΣΟΚ και κάποιες μέρες αργότερα ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ιδιαίτερη συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο, δεν υπήρξε – το αντίστοιχο μοτίβο, όταν συζητήθηκε για να εφαρμοστεί στον Δήμο Αθηναίων, βρήκε «πόρτα» στη Χαριλάου Τρικούπη.
Η πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ έχει τη δική της αξία σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση – κι ας μην είναι η κάλπη εθνική: ο χρονικός ορίζοντας μέχρι τις ευρωεκλογές, οπότε θεωρείται πως θα παιχτεί η πιο κρίσιμη μάχη για τους συσχετισμούς στον προοδευτικό χώρο, έχει ως πρώτο βήμα τις αυτοδιοικητικές του Οκτωβρίου.
Σε επίπεδο δήμων, το ΠΑΣΟΚ περιμένει επιτυχίες – οι ευρύτερες συνεργασίες σε αρκετές περιοχές, χωρίς επίσημα χρίσματα, αναμένεται να αντικατοπτρίζουν τη δυναμική που διατήρησε το κόμμα στην αυτοδιοίκηση ακόμα και τις πιο δύσκολες περιόδους της περασμένης δεκαετίας.
Σε κεντρικό επίπεδο, θέμα εικοσιτετραώρων είναι η ανακοίνωση της καθόδου του Χάρη Δούκα για τον Δήμο Αθηναίων, μια επιλογή που συμβολικά αντικατοπτρίζει όχι μόνο τη λογική της ανανέωσης που θέλει να εκπέμψει ο Νίκος Ανδρουλάκης (ο Δούκας ανήκει στη γενιά των σαραντάρηδων), αλλά και το ιδεολογικό, σοσιαλδημοκρατικό προφίλ με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά και έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης.
Στη Θεσσαλονίκη, λόγω τοπικών διαφοροποιήσεων και δύο προοδευτικών υποψηφίων, χρίσμα δεν θα υπάρξει – ωστόσο η στάση ενδεχομένως αναθεωρηθεί στον δεύτερο γύρο, αν ένας εκ των Στέλιου Αγγελούδη ή Σπύρου Πέγκα βρεθεί απέναντι σε συντηρητικό υποψήφιο.
Σε επίπεδο περιφερειών, μπορούμε να μιλάμε για κοινές καθόδους υποψηφίων από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης;
Η στήριξη που παρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε υποψηφίους που έχουν ανακοινωθεί από το ΠΑΣΟΚ επιτρέπει στην Κουμουνδούρου να μιλάει περί ανοιγμάτων, αλλά και στη ΝΔ να παρουσιάζει μια εικόνα ενιαίας αντιπολίτευσης, «τσουβαλιάζοντας» επικοινωνιακά την κριτική που δέχεται – όπως συνέβη από κυβερνητικά στελέχη και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις τελευταίες μάχες εντός Βουλής για τις αυξήσεις στο Δημόσιο.
Στη Χαριλάου Τρικούπη, σε κάθε περίπτωση, θεωρούν πως προβάλλονται ως η βασική εναλλακτική απέναντι στη ΝΔ, χωρίς να στέλνουν θολά μηνύματα που αφορούν την επόμενη μέρα -διαφοροποιούμενοι υφολογικά, αλλά και επί της ουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στην κριτική του.
Το ίδιο πλαίσιο τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση θεωρείται πως περνάει και με τη στάση των στελεχών όλο αυτό το διάστημα: «Ολη αυτή η πασαρέλα υποψηφίων από τη Νέα Δημοκρατία, δεν αποσείει τις ευθύνες της στη διαχείριση των κρίσεων, δεν αναιρεί το γεγονός ότι είχαμε αναποτελεσματικότητα και αδράνεια», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θανάσης Γλαβίνας, επικρίνοντας (Αnt1) αφενός τις επιλογές της κυβέρνησης στην περιφέρεια της Αττικής, αλλά και τη διαχείριση των πυρκαγιών, που στην πασοκική οπτική ήταν κυρίως επικοινωνιακή.
«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν και θα υπάρχουν πυρκαγιές, ειδικότερα εδώ στη Μεσόγειο, όπου οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι πιο έντονες. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε πολύ καλύτερα.
Η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν προετοιμάστηκε με επάρκεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.