«L’Echο»: Η Ελλάδα ανθεκτική όσο η Λερναία Υδρα

«Οι τουρίστες στοιχηματίζουν στην Ελλάδα, οι επενδυτές επίσης» αναφέρει σε κείμενό της η βελγική «L’Echo», αναφερόμενη στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την προσέλκυση τουριστών και επενδυτών στη χώρα. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, «παρά τις πυρκαγιές η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει», συγκρίνοντάς την με τη Λερναία Υδρα. «Οσα κεφάλια κι αν κόπηκαν απ’ αυτό το γνωστό πολυκέφαλο θηρίο της ελληνικής μυθολογίας, πάντα κατέληγαν να ξαναφυτρώνουν. Ομοίως, η Ελλάδα έχει ανακτήσει τα τελευταία χρόνια πολλά από εκείνα που έχασε στην κρίση χρέους των αρχών της δεκαετίας του 2010, κάτι που ανοίγει ολοένα και περισσότερο την όρεξη των επενδυτών», γράφει συγκεκριμένα. Για τον τουρισμό αναφέρει ότι τον Μάιο τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού έφτασαν το 1,75 δισ. ευρώ, έναντι 1,4 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα. Η «L’Echo» αναφέρεται στην οικονομική ανάκαμψη που γνώρισε η Ελλάδα, η οποία είναι τέτοια που οι οίκοι αξιολόγησης θα μπορούσαν σύντομα να επαναφέρουν τη χώρα σε επενδυτική βαθμίδα. «Οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, που εδραίωσαν τον έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην ηγεσία της χώρας, προσδίδουν πολιτική σταθερότητα. Υπόσχεται να συνεχίσει να πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάπτυξη», αναφέρει η εφημερίδα.

Επίδομα θέρμανσης εν μέσω καύσωνα

Μπορεί να είναι Αύγουστος και το θερμόμετρο να βρίσκεται στο κόκκινο, αλλά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δίνει επίδομα θέρμανσης. Πρόκειται για την 5η δόση του επιδόματος που πιστώθηκε χθες στους λογαριασμούς 7.640 δικαιούχων. Συνολικά τα νοικοκυριά μοιράστηκαν ποσό ύψους 892.228,52 ευρώ, το οποίο αφορά τη χειμερινή περίοδο 2022/2023. Η 6η και τελευταία πληρωμή θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου και αφορά κυρίως τα νοικοκυριά που τον χειμώνα καταναλώνουν θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Αποκαλυπτήρια μεγαλοοφειλετών

Ημέρα αποκαλυπτηρίων είναι η σημερινή, καθώς ύστερα από τέσσερα χρόνια η ΑΑΔΕ θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών της Εφορίας και του ΕΦΚΑ. Δίπλα από το όνομά τους θα βρίσκεται το ποσό που χρωστούν στο κράτος. Πρόκειται για χιλιάδες οφειλέτες που άφησαν αρρύθμιστα χρέη εκατομμυρίων ευρώ κατά τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023. Τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών περιλαμβάνονται σε δύο λίστες. Η μία λίστα αφορά τα φυσικά πρόσωπα και θα αναγράφει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία. Η άλλη λίστα θα περιλαμβάνει τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες και θα δημοσιοποιηθούν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, η επωνυμία, η διεύθυνση έδρας, η οφειλή σε ΔΟΥ/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και ΕΦΚΑ.

Αλλαγές στην ψηφιακή κάρτα εργαζομένων

Την κατάργηση της προδήλωσης τροποποιήσεων του ωραρίου εργαζομένων και της υπερωριακής απασχόλησης πριν από την έναρξη πραγματοποίησής της προανήγγειλε για τους εργοδότες που θα εφαρμόσουν την ψηφιακή κάρτα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τη διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, υπό τον πρόεδρό του κ. Παύλο Ραβάνη. Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι γίνεται πιο εύκολη η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ειδικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προσωπικό κάτω από 20 άτομα. Το σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ώρες.

Ακριβές ιταλικές… ξαπλώστρες

Οι Ιταλοί ετοιμάζονται για τη μαζική φυγή από τις πόλεις το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, κατά μέσο όρο οι διακοπές τους φέτος θα διαρκέσουν εννέα ημέρες. Ερευνα της εταιρείας Demoskopika δείχνει ότι, εξαιτίας της αύξησης των τιμών, ντόπιοι και ξένοι τουρίστες θα ξοδέψουν συνολικά σχεδόν 4 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2022. Οπως διαβάζουμε στον ot.gr, στο Ρίμινι της Εμίλια Ρομάνια, αγαπημένο προορισμό πολλών Γερμανών, οι αυξήσεις περιορίζονται στο 5% για την πλαζ, με ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες στα 20 ευρώ. Το παγωτό, από την άλλη, ακρίβυνε κατά 20%. Στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι όμως, στην Απουλία, όλα είναι πολύ πιο ακριβά. Οπως γράφει η εφημερίδα «La Repubblica», στην παραθαλάσσια περιοχή Μονόπολι η ομπρέλα αγγίζει μέχρι και τα 120 ευρώ. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται, βέβαια, δύο ξαπλώστρες και… σάντουιτς για μεσημεριανό. Οσο για το πάρκινγκ, φέτος φτάνει τα 10 ευρώ την ημέρα. Το δε ιταλικό κρουασάν, το κορνέτο, από 1,50 ευρώ μέσα σε έναν χρόνο σε πολλές παραλίες του Σαλέντο, επίσης στην Απουλία, «σκαρφάλωσε» ξαφνικά στα 3 ευρώ.

Η JPMorgan για την υποβάθμιση

Η υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Fitch Ratings δεν έχει και τόση σημασία, λέει η JPMorgan Chase. «Δεν έχει τόση σημασία» γιατί είναι η αγορά και όχι οι οίκοι αξιολόγησης που καθορίζουν το κόστος δανεισμού, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας Τζέιμι Ντάιμον στο CNBC. Ωστόσο, είναι «γελοίο» ότι άλλες χώρες έχουν υψηλότερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας από τις ΗΠΑ όταν αυτές εξαρτώνται από τη σταθερότητα που δημιουργείται από τις ΗΠΑ και τον στρατό τους, πρόσθεσε ο ίδιος. «Το να έχουν (αυτές οι χώρες αξιολόγηση) τριπλό Α και όχι η Αμερική είναι κάπως γελοίο» είπε ο Ντάιμον.