Αμείωτες είναι οι προσπάθειες πολιτών σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων προκειμένου, όπως λένε, να απομακρυνθούν από επιχειρηματίες ξαπλώστρες σε παραλίες και να είναι «ελεύθεροι» οι χώροι αυτοί για τους λουόμενους.

Το επονομαζόμενο «Κίνημα της Πετσέτας» επεκτείνεται σε αρκετές περιοχές, ενώ όπως λένε στα «ΝΕΑ» πολίτες μελετούν το ενδεχόμενο «ενεργοποίησής» του και σε ηπειρωτικές περιοχές όπου λειτουργούν επιχειρήσεις σε παραλίες και καταγγέλλουν παράνομη επέκτασή τους με ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Τα μέλη του κινήματος στις Κυκλάδες ανέφεραν πως οι προσπάθειές τους για «ελεύθερες» παραλίες είχαν ξεκινήσει από πέρυσι, ωστόσο φέτος δείχνουν πιο δυναμικές λόγω της συσπείρωσης μεγάλου αριθμού πολιτών. Ειδικότερα, στην Πάρο υπήρχαν «11.500 τ.μ. παράνομης κατάληψης», δηλαδή από παράνομες ξαπλώστρες, σύμφωνα με τον Μιχάλη Κιριαζάνο, μέλος της Κίνησης Πολιτών για τις Ελεύθερες Παραλίες.

Προχθές, μετά και την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στη μικρή Σάντα Μαρία της Πάρου απομάκρυνε ένα αρκετά μεγάλο μέρος από τις ξαπλώστρες που είχε τοποθετήσει στην παραλία και χθες η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να τοποθετήσουν πετσέτες και ομπρέλες εκεί που ως πρόσφατα υπήρχαν ξαπλώστρες.

Στις κινητοποιήσεις αυτές αναφέρθηκε χθες το πρωί μιλώντας στον Σκάι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι υπεράνω όλων η εφαρμογή του νόμου και σε αυτό δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση πουθενά (θα σας φέρω και πολλά παραδείγματα, γιατί πρέπει να μιλάμε με πράξεις και όχι στα λόγια).

Και η δεύτερη είναι ότι η κοινωνία των πολιτών, πολλές φορές, αναδεικνύει πολύ πιο γρήγορα ζητήματα και επισπεύδει την επίλυση των διαδικασιών, η οποία έχει όμως ήδη ξεκινήσει από την κυβέρνηση. Πράγματι, λοιπόν, εδώ υπάρχει ένα θέμα: το θέμα της εφαρμογής του νόμου, το θέμα του σεβασμού των συμβάσεων παραχώρησης κάποιου συγκεκριμένου χώρου.

Οι πολίτες και στα περιστατικά που είδαμε στην Πάρο και σε άλλες περιπτώσεις βγαίνουν μπροστά. Πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι διεκδικούν το αυτονόητο. Εμείς θα πούμε ότι αυτό το οποίο διεκδικούν εμείς οφείλουμε να το διασφαλίσουμε, που είναι δηλαδή ό,τι έχει συμφωνηθεί να τηρείται».

Συνεχίζουν κανονικά

Επιπλέον η Ελενα Ανδριανοπούλου, μέλος της Κίνησης Πολιτών για τις Παραλίες της Νάξου, έκανε λόγο για ανομία, σημειώνοντας ότι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στις παραλίες συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητές τους παρά τις αντιδράσεις. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο Πρόγραμμα είπε: «Δεν έχει ιδρώσει το αφτί τους μέχρι τώρα καθόλου.

Οχι μόνο των επιχειρηματιών δεν έχει ιδρώσει το αφτί τους, δεν έχει ιδρώσει και το αφτί καμίας αρχής μέχρι τώρα εδώ, ούτε του δήμου που είναι η ελεγκτική αρχή του τόπου».

Η κυρία Ανδριανοπούλου κατήγγειλε επιπλέον ότι χρησιμοποιήθηκε σκαπτικό μηχάνημα τον Απρίλιο για να αφαιρεθεί μεγάλο κομμάτι των ακτόλιθων. «Αυτοί οι ακτόλιθοι λειτουργούν προστατευτικά για την αμμουδιά πίσω, γιατί είναι κυματοθραύστες. Αφαίρεσε με εκσκαφικό που έβαλε ο ίδιος, μπήκε μέσα στη θάλασσα και αφαίρεσε πλάκες, και μια περίοικος έκανε καταγγελία κατευθείαν. Δεν μπόρεσε να το πιστέψει αυτό που έβλεπε».

Ο επιχειρηματίας, συμπλήρωσε, οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, ωστόσο έχει πληροφορηθεί ότι συνεχίζει να λειτουργεί την επιχείρησή του.

Aκόμα, ο δήμαρχος Σερίφου Κωνσταντίνος Ρεβίνθης μιλώντας για την πρόσφατη σύλληψή του είπε ότι υπήρχε απόφαση που έλεγε ότι ένα παραλιακό κατάστημα ήταν παράνομο και έπρεπε να σφραγιστεί, ωστόσο του έκαναν μήνυση για παράβαση καθήκοντος και για κατάχρηση εξουσίας και απλή δυσφήμηση. «Πήγαμε να επιβάλουμε το νόμο, την απόφαση των δικαστηρίων και των διοικητικών αρχών, και βρεθήκαμε συλληφθέντες ως κατηγορούμενοι» είπε με νόημα.